Magyar nagybefektetők hagyták ott Putyin nemzetközi bankját

Megosztás


Megszakadt az orosz Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) eddigi töretlen magyarországi sikerszériája, ugyanis az ellenzék által egyszerűen csak „orosz kémbanknak” nevezett pénzintézet kénytelen volt visszavásárolni a saját forintkötvényeit. “A bank ezúton értesíti a tőkepiac szereplőit, hogy a társaság igazgatóságának döntése értelmében az eredetileg 22,4 milliárd forint összegben kibocsátott kötvényből 11,6 milliárd forint összeget a másodpiacon befektetőktől visszavásárolt. A visszavásárlási ár 94,29 százalék volt” – közölték még május 11-én a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A visszavásárolt kötvényeket pedig érvénytelenítik.

A 444 értesülései szerint magyar intézményi befektetők látták arra elérkezettnek az időt, hogy áron alul, de megszabaduljanak az IIB papírjaitól. A bank nem lett volna köteles visszavásárolni a kötvényeket, de a számokból látszik, hogy a befektetők fele elpártolt a pénzintézettől, ami túl nagy nyomás lehetett.

A bank egyébként gyakorlatilag a törvényen felül áll a 2019-es Budapestre költözése óta, amelynek székháza (Lánchíd palota) előtt az egységes ellenzék is tüntetett. Márki-Zay Péter akkor felszólította a kormányt, hogy utasítsa ki Magyarország területéről az általa „orosz kémbanknak” nevezett pénzintézetet, amely a magyar parlament döntése értelmében mentes a magyar hatóságok felügyelete alól.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek