Egy rendőr arról panaszkodott, hogy nyomozások helyett ellenzéki politikusokat figyeltek meg

Megosztás


Tüntetéseken és egyéb tömegrendezvényeken feladat volt a szervezők figyelemmel kísérése. Akik ugye, néha politikusok – mondta neve elhallgatását kérő, egykori felderítő nyomozó a Blikknek, aki szerdán írt arról először, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Felderítő Főosztályának nyomozói megfigyelhették Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt, vélhetően törvénytelenül.

Hadházy a hvg.hu-nak azt mondta, olyan információi vannak, amelyek alátámasztják, hogy még évekkel ezelőtt, 2017–2018 táján történhetett az ő megfigyelése, „célzottan, a politikai tevékenysége miatt”.

A Blikk csütörtöki cikkében nyilatkozó nyomozó tudomása szerint nem alkalmaztak engedélyhez kötött eszközöket, módszereket, ám ezt sokuk így is aggályosnak érezte, aminek hangot is adtak.

„A válasz az volt, hogy csak a célszemélyek védelme érdekében kellett a feladatot ellátnunk”

– mondta.

Egy másik rendőr a lapnak arról panaszkodott, hogy bűnügyi nyomozások helyett ellenzéki politikusokat, illetve az ellenzékhez köthető magánszemélyeket figyeltek meg. A cikk szerint ezeket a feladatokat magas helyekről érkező kérések alapján végeztették el velük rendőrségi vezetők, és a választásokhoz közeledve egyre inkább csúsztak bele ezekbe. A nyomozó ezek miatt le is szerelt.

A Belügyminisztérium tagadta a megfigyeléseket.

„Miután betekintést kértem az engem érintő iratokba, szépen kivárták a 14 napot, majd arról „tájékoztattak”, hogy a kollégáim rossz személynek címezték a kérdésemet (A BRFK érintett Felderítő Főosztálya időközben megszűnt). Így most a budapesti főkapitánynak küldtem el a levelemet, gondolom, ő is kivárja a 14 napot”

– írta Hadházy Ákos képviselő az eset kapcsán.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Related posts