Tudja hány büntetőpontja van? Mostantól ingyen lekérdezheti online

Megosztás

Azzal valószínűleg minden hazai autós tisztában van, hogy a szabálytalan közlekedésért nemcsak pénzbírságot szabhat ki a rendőrség, de büntetőpontokat is kapunk. A mai naptól pedig online le lehet kérdezni, eddig mennyit gyűjtöttünk össze.

Az előéleti pontrendszer 2001. január 1-jén lépett hatályba, de hétköznapi nevén csak büntetőpontrendszernek szokták hívni. Ez a rendszer nem olyan, mint egy benzinkutas hűségkártya, nem érdemes gyűjteni a pontokat, ugyanis 18 pont után vége a játéknak egy időre.

Ha a nyilvántartott pontok száma elérte vagy meghaladta a 18-at, a nyilvántartó három napon belül értesíti az illetékes hivatalt, amely ez alapján a sofőr vezetői engedélyét nyolc napon belül visszavonja. Vagyis oda a jogsid.

Azt, hogy miért mennyi büntetőpont jár, azt a vezess.hu alábbi cikkében részletezi

A visszavont vezetői engedélyt a leadástól számított hat hónapot követően vissza kell adni, ha a járművezető igazolja, hogy miután elvették a jogosítványát, utánképzésen vett részt, és a vezetési jogosultság külön jogszabályban meghatározott egyéb feltételei fennállnak.

Mostantól pedig nem kell azon aggódni, ha nem emlékszünk, mennyi pontot gyűjtöttünk össze, ugyanis a Magyarország.hu-n egy egyszerű lekérdezéssel már láthatjuk is, milyen csúnyaságokat követtünk el és ezekért mennyi pont járt. Elegendő, ha van egy ügyfélkapus regisztrációnk, amivel be tudunk lépni a felületre,aztán ha nem igazodunk ki a portál menüjében (amely nem meglepő), elég a fenti keresőbe beírni, hogy: “büntetőpont”, és már érkezik is a találat, onnan pedig egyértelmű a dolog.

Az eljárás illeték- és díjmentes, és még egy halom információt tartalmaz a felület, a pontos jogszabályok is megtalálhatóak rajta

Forrás: vezess.hu

Kapcsolódó cikkek