Mellár Tamás: Csak a csőd időpontja kérdéses

Megosztás

A közgazdász-politikus szerint az összeomlás biztos, az időpontja bizonytalan.

Mellár Tamás Szabad Európának azt mondja, esélye sincs az ellenzéknek, hogy az Országgyűlésben hatékonyan hallassa hangját. Nemcsak az a gond, hogy a média a kormány kezében van, hanem az is, hogy mostanra a választók jelentős része valóban azt hiszi, a Fidesz ad biztonságot, ő szavatolja a békét, tartja távol a migránsokat, ő biztosítja a közmunkát, a 13. havi nyugdíjat, az adó-visszatérítést.

Szerinte az ellenzék vereségében szerepet játszott az is, hogy nem tudták megszervezni „a szabadság és az ellenzéki gondolkodás kis köreit”, de ezzel már el is késtek. Úgy látja, a Fideszt most nem lehet legyőzni, ez a rendszer nem legyőzhető, ennek csak akkor lesz vége, ha magától összeomlik.

A közgazdász-politikus úgy véli, a Fidesz egy államcsődnél sem ismerné el a felelősségét, mindenki mást okolna, csak magát nem, pedig éppen a NER miatt nem lehet jó választ adni a válságra.

Csak a csőd időpontja kérdéses

A rendszer és nomenklatúrája külső támogatásokból él, amint elfogynak az uniós támogatások, a GDP csökkenni fog, a NER-cégek pedig állami segítség és megrendelés nélkül megrogynak, leépülnek. Nem a külső válság miatt jön a csőd, hanem a magyar gazdaság versenyképtelensége miatt.

A csőd időpontja attól függ, a kormány be tud-e vonni újabb külső forrásokat Mellár Tamás arra számít, hogy hasonló lesz a forgatókönyv, mint a rendszerváltás előtt, vagy a Fidesz-nomenklatúra egy része puccsolja meg a vezetést, vagy az emberek fellázadnak az elviselhetetlenül növekvő terhek miatt.

Az ellenzék nem várja a csődöt, de fel kell készülnie arra, mert az jönni fog, egyértelműen ez következik ugyanis az ország gazdasági teljesítményéből, az állam túlköltekezéséből, eladósodásából, az inflációból – teszi hozzá.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek