2635 milliárd forintos hiányt halmozott fel a kormány

Megosztás

326 milliárd forint lett az államháztartás központi alrendszerének hiánya áprilisban, így az első négy hónap után már 2635,6 milliárd forintos a hiány – közölte a Pénzügyminisztérium. A költségvetésben úgy számoltak, hogy 3152,6 milliárd forint lesz az egész éves hiány, ennek a 83 százalékát elértük mostanra.

A minisztérium közleményének címe az, hogy „A kormány megőrzi a költségvetés egyensúlyát”, de a konkrét számok finoman szólva sem mutatnak az egyensúlyra akár csak távolról is hasonlító helyzetet.

Ugyanis január és április között a központi költségvetés 2669,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 18,7 milliárd forintos hiányt értek el, az elkülönített állami pénzalapok mutattak csak 52,8 milliárd forintos többletet.

A minisztérium azt emelte ki, hogy a nyugdíjakra és az egészségügyre többet költött a kormány, mint tavaly ilyenkor, arról nem esik szó a közleményben, hogy a választási osztogatás jelentősen megnövelte a hiányt – számolt be a HVG.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek