Az egész országban mindössze 22 ember jelentkezett fizikatanárnak, de más téren sem jobb a helyzet

Megosztás

Az egyre égetőbb tanárhiányt eddig mindig elbagatellizálta a kormány, leginkább Rétvári Bence államtitkár a “fluktuációval”. Valahogy mégis minden évben egyre kevesebben és kevesebben tanítanak az állami iskolákban, már most is óriási a munkaerőhiány és ez csak romlani fog a következő években, ha így folytatja a Fidesz.

Fizikatanárnak 22-en, kémiatanárnak pedig mindössze 25-en jelentkeztek idén a felsőoktatásba. Ennek hatása lesz gyógyszer- és vegyipar jövőjére is, pedig ezek elvileg nemzetgazdaságilag kiemelt ágazatok.

Alig pár tucat továbbtanuló jelentkezett kémia vagy fizikatanárnak idén, legalábbis a jelentkezési lapok első helyén 25-en jelölték meg az előbbi, 22-en az utóbbi képzést – hívta fel a figyelmet a VálaszOnline, amely podcastban kérdezte a lehangoló számok hátteréről, azok várható hatásáról Szakmány Csaba kémia- és fizikaszakos tanárt, valamint Weiszburg Tamást, az ELTE professzorát.

A beszélgetésből kiderül, hogy

  • előfordul, hogy akár három településnek is csak egy kémiatanárja van;
  • másutt bölcsész vagy testnevelés szakosok helyettesítik a hiányzó természettudományos kollégákat;
  • nagyfokú, többszöröző béremelés nélkül a tanárok fogyása megállíthatatlan;
  • az eleve kevés jelentkező 25–50 százaléka még le is morzsolódik;
  • pedig a vegyi üzemek, gyógyszergyárak minden szintjén szükség lenne olyan emberekre, akiknek megvannak a kompetenciáik és a megfelelő hozzáállásuk;
  • a társadalom természettudományos műveltségi szintjének emelésével jobban fog működni az ország.

(via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek