Újabb jel utal arra, hogy a Belügyminisztériumhoz kerülhet az egészségügy

Megosztás

Egy Gulyás Gergely által benyújtott törvényjavaslat alapján lehet sejteni, hogy a korábbi értesüléseknek megfelelően az egészségügy kikerül az Emmi irányítása alól.

A Gulyás Gergely által jegyzett tövénymódosítás szinte egy időben került fel a parlament honlapjára azzal, amiben Varga Judit igazságügyi miniszter az Ukrajnában zajló háborúval és annak humanitárius hatásaival indokolt, már előre bejelentett tizedik Alaptörvény-módosítást terjesztette be – írja a HVG.hu. Ezzel össze is függ a Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott, a koronavírus-világjárvány miatt jelenleg is hatályos veszélyhelyzet megszüntetésével kapcsolatos törvénymódosító csomag, hiszen a kormány nem hosszabbítja meg a május végén lejáró, járvány miatti veszélyhelyzetet, inkább megteremti egy, a háború miatti új kategória alkalmazhatóságát.

A járvány miatti veszélyhelyzet megszűntetését célzó Gulyás-féle törvényjavaslat lényege, hogy a veszélyhelyzettel összefüggésben eddig hozott, jelenleg hatályos rendelkezések joghatásait a veszélyhelyzet megszűnésével rendezze. A mintegy 70 oldalas salátatörvény 53. oldalán van egy érdekes részlet: az eddig nem használt, “az egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter” fogalom.

A járvánnyal kapcsolatos jogszabályok, rendeletszövegek eddig “a közbiztonságért felelős miniszter” fogalmat használták ugyanazokon a törvényi helyeken, ahol most az új terminológia szerepel, mint amely május 31-e után lesz érvényes, vagyis a megfogalmazás arra utal, hogy az addigra hivatalba lépő új kormányban a belügyminiszter felel majd az egészségügyi területért is.

Forrás: hvg.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek