“Akik átnézték az alapfogalmakat, idén is meg tudták szerezni a kettest”

Megosztás

Így vélekedik a szaktanár, aki szerint egy dologra kellett az átlagosnál jobban odafigyelni. Szerdán tovább folytatódnak az érettségi vizsgák.

„Az a diák idén is meg tudta szerezni a ketteshez szükséges pontokat az első és a második részből, aki átnézte az alapfogalmakat, és a vizsgán ránézett a függvénytáblára. Bár igaz, hogy láttunk már könnyebb első részt is, mint a 2022-es” – mondta a HVG oktatási szakportáljának, az Eduline-nak Rubovszky Cecília, a Studium Generale matematikaszekciójának vezetője az érettségi első feladatlapjáról.

Rubovszky szerint voltak olyan feladatok a teszten, amelyeknél elég volt egy „nagyon alapfokú tudás”, akár „rajzolgatással” is meg lehetett oldani néhányat. Kiemelte, hogy idén több olyan feladat is volt, ahol a diákoknak több kérdésre is válaszolniuk kellett, azaz nem a megoldás menetére lehetett részpontokat kapni, hanem a konkrét részkérdésekre.

A középszintű írásbeli matematikaérettségi második részében 35 perc alatt kell megoldani öt feladatot, maximum 70 pontért. Rubovszky szerint a 13. feladat (amelyben egyenleteket kellett megoldani) kifejezetten barátságos volt. A szaktanár szerint a választható feladatok közül a diákok legtöbbje a 16. feladatot hagyta ki, ám nem a számolás nehézsége miatt, hanem azért, mert bonyolult volt a feladat megfogalmazása – írja a Hvg.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek