A magyar közmédia már Ausztria élelmiszerhiányáról spekulál, miközben csak egy áruház hűtője romlott el

Megosztás

A magyarországi propagandagépezetet nem zavarja a valóság, csak a politikai célok érdeklik. A közmédia már azt sugallta egy ürességtől kongó bécsi élelmiszeráruház képeit látva, hogy a lakosság a háború miatt bizonyára felvásárolja az élelmiszert és hiány alakult ki. A valódi okot nem akarta feltárni, pedig egészen egyszerű.

De ez már nem fog megjelenni a következő híradóban, mivel a leadott anyag az eredeti célját nyilván rengeteg magyar embernél elérte. Az már senkit nem zavar, hogy teljes hazugság és spekuláció. Mi is történt?

“Lehetséges, hogy az ukrán válság miatt máris áruhiány van egyes bécsi szupermarketekben?”

– vezette fel a hirado.hu, a közmédia online hírportálja a Heute című osztrák napilaptól átvett hétfői hírét, miszerint egy olvasójuk “ürességtől kongó polcokkal találkozott”  a hűtöttáru-részlegen szombaton, amikor bevásárolni indult Bécs Simmering városrészében. „Sajnos jelenleg nem áll módunkban hűtött árut kínálni” – írták ki a boltban kis papírlapokra.

„Hogy az éhes emberek mindent felvásároltak-e a boltban, vagy már az ukrajnai háború és az infláció miatti ellátási hiány sújtja az üzletet, egyelőre nem tudni”


– idézi a Heute szerkesztőjének kommentárját a hirado.hu cikke, és egy Twitter-poszt erejéig az olvasó fotóját is megmutatják:

Bár a cikkben nem nevesítik, pontosan hol készült a kép, a polcokon olvasható felirat alapján beazonosítható, hogy a Lidl Ausztria egyik üzletében. Így a Lakmusz megkérdezte a cég sajtóosztályától, mi is történt valójában.

Válaszukból kiderült:

  • A képen, amit egy vásárlójuk múlt pénteken készített a Lidl Bécs, Leberstrasse-i üzletében, azért volt épp üres a sajtok polca, mert meghibásodott az üzlet egyik hűtőberendezése.
  • Az ott tárolt árukat a javítás idejére a raktárba szállították, de minden más hűtött termék: tejek, vajak elérhetőek maradtak.

A legfontosabb: van elég élelmiszer és higiéniai termék Ausztriában. Nincs ok aggodalomra, üzletünk áruellátása továbbra is folyamatos- hangsúlyozták. De ez már nem fog megjelenni a kormány irányítása alatt álló média sajtótermékeiben.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek