Orbán elszigetelődik Európában, tegnap szlovén és francia szövetségese is elbukott a választásokon

Megosztás

Egyik voksoláson sem az az erő győzött, akit Orbán Viktor és a Fidesz támogatott, így továbbra sincs semmiféle illiberális fordulat a kontinensen. Csak éppen Magyarországon győzött (az okokat most hagyjuk) nagy fölénnyel zsinórban negyedszer.

Vasárnap két európai választáson is a liberális erők győztek. Franciaországban újabb öt évre Emmanuel Macront választották köztársasági elnökké, míg Szlovéniában egy tavaly alapított zöld-liberális párt juthat kormányra – számolt be erről a 444.hu.

A magyar kormány szempontjából ezek kellemetlen hírek. A francia választás azért volt fontos Orbán Viktornak, mert esélyt adott arra, hogy végre egy nagy tagállamban, amely az EU alapítója, ideológiailag szövetséges vezetés lépjen hatalomra. Úgy tűnt, hogy ez lett volna a feltétele, hogy a Fidesz ne maradjon perifériára szorult párt az EU-ban.

Február 21-én, amikor Orbán Lendván találkozott Jansával, a magyar miniszterelnök így fogalmazott a közelgő választások tétjéről: “Lesz négy fontos hétvége, lesz húsvét, aztán lesz egy magyar választás, egy szlovén választás is és egy francia választás is, és ezek a hetek meg is fogják majd határozni ebben az évben az európai menetrendet.” A háromból számára messze a legfontosabb, a magyar, Orbánnak tökéletesen sikerült. A másik kettő viszont nem, és ez az európai mozgásterét korlátozza majd.

Nem lesz könnyen frakciója a Fidesznek Európában

Már 2018 nyara óta próbálkozott a Fidesz azzal, hogy az Európai Néppárttól jobbra lévő erőket összefogja, és segítse egy új, nagy frakció megalakulását az Európai Parlamentben. Nagyban segítette volna ezt a törekvést, ha az EU-kritikus pártok a 2019-es EP-választáson jobban szerepeltek volna, de az áttörés nem sikerült, és az integrációt támogató erők (néppárt, szocialisták, liberálisok és a hozzájuk egyre több kérdésben csatlakozó zöldek) elsöprő többségben maradtak.

Orbánnak nagyon jól jött volna, ha az EU-ban megkerülhetetlen Franciaországot Le Pen vezetné, de Macron győzelme nem jelenti azt, hogy kifejezetten ellenséges lesz Párizs és Budapest viszonya. Inkább csak annyit, hogy a nagypolitikai szövetségi rendszerben Orbán Viktor továbbra is magányos marad, és talán a fideszes EP-képviselők sem tudnak majd frakcióhoz csatlakozni.

A szintén most vasárnap tartott szlovén választás eredménye sem segíti Orbán európai törekvéseit. A liberális-zöld győzelem azt jelenti, hogy Janez Jansa várhatóan nem lesz tovább miniszterelnök, pedig a kereszténydemokrata politikus fontos szövetségese volt eddig Orbánnak.

Jansa és pártja, az SDS, az utolsó percig próbálta megakadályozni, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból. A Fidesz körüli üzleti világ pedig komoly pénzt fektetett, hogy Jansának erős sajtója legyen Szlovéniában, tévécsatornát és online lapokat is finanszíroztak neki Magyarországról.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek