Az Emmi állítása szerint nem tudja, hány lélegeztetőgépet adott el

Megosztás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fellebbez a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete ellen, mert “a lélegeztetőgépek eladásáról nem áll rendelkezésükre semmilyen adat” – írja a Telex.

Az Emmi szerint a Transparency International által kért formában és bontásban nem rendelkeznek adatokkal a lélegeztetőgépekről, és nem kötelességük az adatigénylés miatt új adatbázist előállítani.

Pénteken a Transparency International Magyarország javára döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet a szervezet az Emmi ellen indított.

A Transparency azt akarta tudni, hány lélegeztetőgépet sikerült továbbértékesítenie az Emminek azt követően, hogy a magyar állam 300 milliárd forintért vásárolt több mint 17 ezer darabot.

A Fővárosi Törvényszék értelmezése szerint a tárca valójában rendelkezik az általunk kért adatokkal, és azok kiadása nem jár új adatsor létrehozásával, így azokat át kell adnia, vagyis az elsőfokú ítélet alapján az Emmi nem titkolhatja az adatokat. Hivatkoznak arra a kormányhatározatra, amely felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy a belügyminiszter, valamint a külgazdasági és külügyminiszter bevonásával határozza meg az értékesítésre szánt lélegeztetőgépek pontos mennyiségét, típusát és sorszámát.

Az nem derül ki, a minisztérium erről a kormányhatározatról mit gondol, illetve hogyan egyezteti össze azzal az állítással, hogy ezek az adatok nincsenek meg neki.

Kapcsolódó cikkek