Az EU jelentős részében nagyobb az infláció, mint nálunk

Megosztás

Ugyan 2007 óta nem volt annyira magas az infláció Magyarországon, mint idén márciusban, amikor 8,5 százalékosra nőtt, 11 EU-tagállam így is van, ahol nagyobb volt a drágulás, mint itt – közölte az Eurostat.

Az EU átlaginflációjánál magasabb a mienk, a 27 tagállamban átlagosan 7,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Az is jól látszik, hogy a drágulás különösen a kontinens keleti felén jelent most nagy problémát: a mienknél is nagyobb inflációt mértek a három balti államban (Litvánia és Észtország 15,6, valamint 14,8 százalékos mutatója a két legrosszabb az egész EU-ban), a V4-ek mindhárom másik tagállamában, valamint Romániában és Bulgáriában is, a nyugatiak közül pedig Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban – írja a HVG.

Az EU egyetlen országa, ahol 5 százalék alatti az infláció, az Málta. Az unió legnagyobb gazdaságai közül Franciaországban a második legkisebb a drágulás, de már ott is 5,1 százalékos, Olaszországban 6,8, Németországban 7,6 százalékot mértek.

Az egyértelmű, hogy az energiaárak elszállása miatt nőtt nagyot az infláció sok helyen, de éppen ez lehet aggasztó számunka: nálunk a hatósági árak miatt ezek nem emelkedtek annyira, viszont az étel-ital-dohánytermémek EU-átlag 5%-os áremelkedéséhez képest 13%-nál járunk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek