Magyar püspök: Az egyház és a papok nyíltan elkötelezettek egy párt felé, amely kisajátítja a kereszténységet

Megosztás

Hosszú évtizedek óta láthatjuk, hogy az elméletileg független egyház mennyire elkötelezett egy pártszövetség irányába és azt is tudjuk, melyik irányba. Beer Miklós, nyugalmazott váci püspök ennek kicsit sem örül ennek és úgy véli, nem leszünk rosszabb keresztények attól, hogy nem arra a pártra húzzuk az ikszet, amely kisajátítja a kereszténységet.

Interjút adott a Magyar Hangnak Beer Miklós, a Váci Egyházmegye nyugalmazott püspöke, aki elmondta, örül annak, hogy vége van a választásoknak, aminek a hangneme nagyon megviselte őt. Szerinte most már előre kell nézni,

„ki kell kiengesztelődnünk egymással, be kell gyógyítanunk az egymásnak okozott sebeket, meg kell próbálnunk rendbe hozni emberi kapcsolatainkat”.

Arra a kérdésre, hogy miért vállalt el egy rövid beszélgetést Márki-Zay Péterrel a választások előtt, úgy felelt, eszébe sem jutott, hogy beszálljon a kampányba, bántja, hogy sokan úgy értelmezték, ő aktívan részt vett ebben. Azért fogadta el az ellenzéki miniszterelnök-jelölt meghívását, mert régi szokása, hogy ahova meghívják, oda elmegy. „Márki-Zay Péter hívásának azért is eleget tettem, mert mint hívő emberhez régi ismeretség fűz, a családjával a falumban, Zebegényben szoktak nyaralni”.

Az újabb kétharmados Fidesz-győzelemre és arra, hogy sok paptársához hasonlóan egy kereszténydemokrata kormánynak akár örülhetne is, úgy felelt, hogy

„az egyház és a papok nyílt pártelköteleződését nem tartom szerencsésnek. Ha a ”kereszténydemokrata„ politikát említi, nálunk ez azt jelenti, hogy a politika kisajátítja és a magyarság állandó jelzőjévé teszi a kereszténységet. Nekem ezzel van bajom. … A problémát a felhasznált vallás, és a megélt hit között feszülő ellentétben látom. Előbbi kizárólag a külsőségekről szól, mint ahogy a politikai megnyilvánulások jelentős része. A megélt hit azonban – már amennyiben vallásos hitről beszélünk – igen távol esik a külsőségektől és különösen a pártelköteleződéstől. Pont ezért igyekszem hangsúlyozni, hogy választópolgárként is megvan a szabadságunk, nem leszünk rosszabb keresztények akkor, ha épp nem arra a pártra húzzuk az x-et, amely kisajátítja, felhasználja a kereszténységet”.

Beer Miklós a málenkij robotra elhurcolt áldozatai emlékére tartott szentmisén a nagymarosi római katolikus templomban január 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA

További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek