Kutatás: Az ellenzéki vezetésű városokban is csökkent a támogatás, Miskolcon is fordított a Fidesz

Megosztás

2018-ban még 60 százalékot vitt el az ellenzék, a néhány héttel ezelőtti választáson már a kormánypártok nyertek 44 százalékkal a borsodi megyeszékhelyen.

A 2019-es választáson tapasztalt előnyöket nem sikerült megőriznie az ellenzéknek az idei választásokon: tíz vizsgált város közül csupán egyben tartotta meg vezető helyét az ellenzék, a többi helyen fordítani tudott a Fidesz–KDNP – derül ki a Republikon Intézet friss kutatásából, amelyet a Telex szemlézett.

A Republikon Intézet tíz olyan várost és a hozzá tartozó választókerületet vizsgált meg, ahol az ellenzék tudott nyerni a 2019-es önkormányzati választáson. Baja, Dunaújváros, Eger, Érd, Jászberény, Miskolc, Szentendre, Szombathely, Tatabánya és Vác városok és a hozzájuk tartozó választókerület 2018-as, 2019-es és 2022-es választási eredményeit hasonlították össze.

2018-ban egyéni választókerületi jelöltekre leadott szavazatokat tekintve az ellenzék összesítve 49 százalékot ért el, a Fidesz 48 százalékával szemben, ez az arány 37 százalékra csökkent a Fidesz 52,5 százalékával szemben 2022-re – derül ki az adatokból.

A tíz vizsgált város adataiból látszik, hogy néhány stabil ellenzéki települést leszámítva nem tudta tartósan megőrizni az ellenzék az előnyét a kormánypártokkal szemben. Azokon a településeken, ahol az önkormányzati választáson kikapott a Fidesz–KDNP, most sikerült újra előnybe jutnia a kormánypártoknak. A tíz település közül egyedül Dunaújvárosban tartja pozícióját az ellenzék, de a választókerület elnyeréséhez ez sem volt elég.

Ami Miskolcot illeti: 2018-ban még 60-38 százalék volt az arány az ellenzék javára, mostanra viszont a Fidesz 44-43-ra fordított.

A visszaesés lehetséges okai közé sorolja a Republikon az orosz–ukrán háborút, de a kormánypártok erőforrásfölényét is. Emellett az is szerepet játszhat, hogy az ellenzéki városok vezetői nem tudták megfelelően kommunikálni eredményeiket, miközben a Fidesz sikeresen hiteti el, hogy csak akkor van fejlődés, ha a Fidesz-–KDNP oldalán állnak. Különösen fontos szempont ez a járvány miatti elvonások tükrében.

Forrás és további részletek: Telex.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek