Hajnal Miklóst három év után behívták a közmédiába – persze csak a választások után | videó

Megosztás

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és megválasztott képviselője a közmédia vendége volt szerdán. Egy elfogulatlanul működő közmédiával ez nem lenne hír, azonban Magyarországon ez egy különleges alkalomnak számít még úgy is, hogy ezt csak a választások után tették meg.

Legutóbb ugyanis három évvel ezelőtt, az Európai Parlamenti választások előtt kapott a Momentum meghívást és megjelenési lehetőséget a közmédiától, akkor is mindössze 5 percben. Azóta sem az M1, sem a Kossuth rádió, sem a közmédia bármelyik másik csatornája nem küldött hivatalos felkérést egy beszélgetésre sem a Momentum politikusai részére, számolt be a párt sajtóközleményében.

„Azért is jöttem be ma ide, hogy rávilágítsak, hogy az ellenzéki képviselők eszköztára mennyire korlátozott. Régen a parlamenti képviselőknek sokkal erősebb jogköreik voltak és sokkal jobban tudtak élni azzal a lehetőséggel, hogy ellenőrizzék a kormányt, a hatalmat. És ennek például az is része, hogy a közmédiában milyen gyakran beszélhetnek, vagy hogy milyen jogosítványokkal rendelkeznek. Azt gondolom, hogy vannak olyan feltételek, amelyekben változnia kell a politikának, hogy értelmezhető demokráciáról beszélhetünk.”

fejtette ki Hajnal.

A választási rendszer témájánál zárásként Hajnal Miklós még elejtett több kérdést is, amik szintén a levegőben lógva maradtak:

„Milyen választási rendszer az, amit egyetlen párt alkot meg a saját rendszerére. Milyen közmédia az, melynek vezetőjét egyetlen párt nevezi ki? Hogyan lehet egy ilyen eset után azt mondani, hogy itt a demokratikus minimumok teljesülnek?”

– kérdezte Hajnal, érezhetően inkább a nézők számára feltéve.

A beszélgetés kapcsán a Momentum szerint annak érdekében, hogy az ellenzék valóban betölthesse a hatalmat ellenőrző funkcióját a következő demokratikus garanciáknak kellene teljesülniük:

  1. Egy pártszövetség, vagyis a Fidesz-KDNP egyoldalúan ne változtathassa meg a választási törvényeket, az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat;
  2. A közmédia élére konszenzussal választanának vezetőket, a közmédia ténylegesen függetlenül és pártatlanul működjön;
  3. Az országgyűlési képviselőknek az állami szervek ellenőrzéshez szükséges jogosítványait állítsa helyre az Országgyűlés;
  4. Parlamenti kisebbség is kezdeményezhesse valódi, széles jogkörökkel rendelkező vizsgálóbizottságok felállítását;
  5. Vonják vissza a feleslegesen fenntartott veszélyhelyzeti jogrendet.

Egyes elemzők szerint azért hívnak most ellenzéki poltikai szereplőket az M1 műsorába, hogy az Európai Unió felé megmutathassák, teljesítik a demokratikus médiagyakorlatot.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek