Hadházy: Haladéktalanul hívják vissza a közmédiát ellenőrző kuratóriumból az ellenzéki tagokat, ez nem demokrácia

Megosztás

A független képviselőnek elege van abból, hogy éppen az ilyen látszatpozíciókkal sikerülhet sokak számára elhitetni, hogy Magyarországon működik a demokrácia és a demokratikus intézmények. De ezt haladéktalanul be kell fejezni, mivel a testület csak sóhivatal, valójában semmilyen ellenőrzést nem végezhet, Orbán Viktor kézivezérlése miatt.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azt javasolja, hogy az ellenzéki pártok azonnal vonják vissza kádereiket a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumából, „ha kicsit is komolyan gondoljuk, hogy nem akarjuk díszellenzékként legitimálni ezt a piszkos rendszert”.

Papíron ez a szervezet felügyeli a közmédiát, a kuratórium tagja Debreczeni József (DK), Silhavy Máté (Jobbik) és Kránitz László (MSZP) is. Ezért fizetést kapnak, melynek mértéke a törvényi előírás szerint a közigazgatási államtitkári illetmény 22 százalékának megfelelő tiszteletdíj, ami jelenleg legalább 385 ezer forint havonta. Ugyanakkor, mivel kisebbségben vannak, tenni semmit sem tudnak érdemben. Debreczeni József 2021 szeptemberében Friderikusz Sándor podcastjában azt mondta, hogy bár kiszállt a politikából, a kuratóriumi fizetés „rendes nyugdíj-kiegészítés”, de „nyilvánvaló, hogy ez egy problematikus pozíció”.

Hadházy szerint az ellenzéki képviselők kuratóriumi állásának egyetlen célja, „hogy a média demokratikus ellenőrzésének LÁTSZATÁT FENNTARTSA”, és most végképp létfontosságú tettekkel is jelezni, hogy ez áldemokrácia.

“A kuratórium amúgy még nagyobb szégyen, ha tudjuk: az elnöke Balogh László volt MDF-es képviselő, AKINEK SEMMILYEN DIPLOMÁJA NINCSEN, a legmagasabb végzettsége mezőgazdasági szakmunkásképző. A médiához pedig annyi köze volt, hogy a szegedi tévében kameramanként dolgozott.

A díszkáderek beküldéséről korábban volt egy apró, elkent vita az ellenzékben. A Mércének akkor Silhay azzal védte a fizetését, hogy majd nagyon harcolni fog és minden anomáliára felhívja a figyelmet, attól nagyon jó lesz nekünk.

Nos, biztosan küzdöttek, mint egy oroszlán, de a neten ennek egy Siklósi Beatrix kinevezését bíráló harcos közleményen kívül semmi nyoma sincs. És még ha lenne is: április 3. után végleg lejárt a közlemények ideje. Tettek kellenek, hogy a látszatdemokrácia fenntartásának a legkisebb látszatát is elkerüljük!”

Hadházy tényleg komolyan gondolja a változást.

Kapcsolódó cikkek