Orbán új rendelete: több pluszpontot hoz a felvételin a katonai szolgálat, mint a nyelvvizsgák

Megosztás

Nem sokáig tétlenkedett a választási győzelem után a miniszterelnök, gyorsan hozott egy rendeletet, ami már meg is jelent hivatalosan. Akár 64 pontos pluszt is jelenthet egy felvételizőnek, ha katonai szolgálatot teljesít, ennél jóval kevesebbet ér az, ha valakinek akár több nyelvből is van nyelvvizsgája.

Megjelent a Magyar Közlönyben Orbán Viktor rendelete, amivel a miniszterelnök módosítja a felsőoktatási felvételi eljárást azzal, hogy szeptembertől pluszpontokat ér, ha a jelentkező az egyetem előtt önkéntes katonának áll.

A rendeletben valójában csupán annyi újdonság van, hogy 2022 helyett 2023-ra halasztották a bevezetését.

A rendelet értelmében

  • 16 többletpontot kapnak mindazok, akik a honvédek jogállásáról szóló törvény szerint szakképzés nélkül teljesítenek 6 hónapos szolgálatot,
  • 32 pluszpontot kap az, aki 6 hónap alatt az alapképzés után szakkiképzést is végrehajt,
  • valamint még plusz 32 pluszpontot ér a folytatólagos újabb 6 hónapért, szakkiképzésért.

A rendelet szeptember elsején lép hatályba, először a 2023 februárjában induló képzésekre jelentkezésnél, a keresztféléves felvételi eljárásban alkalmazzák.

A rendelet miatt a katonai szolgálat többet ér pluszpontokban, mint a nyelvvizsgák: nyelvtudásért maximum negyven pluszpont jár, akkor is, ha a jelentkező több nyelvből is letettek. A B2-es nyelvvizsga 28, egy C1-es nyelvvizsga negyven pluszpontot ér.

Az Eduline azt írja, hogy a rendelet jelentős könnyítése azoknak szól, akik ezen pluszpontok nélkül a 280 pontos felsőoktatási minimumponthatárt sem érnék el, így esélyük sem lenne bejutni az egyetemekre, főiskolákra. A HVG oktatási szakportáljának cikke szerint idén a 280 pontos minimumponthatárt még a tanulmányi és az érettségi pontok, az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért és az OKJ-s végzettségért járó többletpontok beszámításával együtt kell elérni, a többi – pl. versenyeredményekért, esélyegyenlőségi alapon, önkéntes katonai szolgálatért járó – többletpontnak csak akkor van szerepe, ha a jelentkező a minimumponthatárt már elérte.

Ezen változtatott a mostani kormányrendelet: a következő évtől azoknak is lesz esélyük bekerülni a felsőoktatásba, akik érettségi-felvételi pontszámukkal nem érnék el a 280 pontot, viszont vállalják a fél-egy éves katonai szolgálatot. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek