A DK átadott mandátumával alakíthat frakciót az LMP

Megosztás

A vártnál gyengébb ellenzéki eredmény miatt eredetileg csak négy LMP-s képviselő jutott volna be a Parlamentbe, de az együttműködési megállapodás értelmében Gyurcsány Ferencék átadnak egy helyet a listán.

“A DK egy szavatartó párt, így ahogy mindig betartottunk minden megállapodást az ellenzéki együttműködés során, most is tartani fogjuk a szavunkat” – írta az rtl.hu kérdésére a DK sajtóosztálya. A kérdés arra irányult, hogy a választás előtti összellenzéki megállapodásnak megfelelően tényleg hajlandók-e lemondani egy országos listás képviselői mandátumról az ellenzéki összefogásban résztvevő LMP javára, hogy a párt frakciót alapíthasson.

A saját parlamenti frakció alakításához ugyanis minimum 5 képviselőre van szükség, azonban az LMP csak 4 képviselőt juttatott a parlamentbe: országos listáról Kanász-Nagy Máté társelnököt, Ungár Pétert, Keresztes László Lórántot, illetve az egyéni választókerületét megnyerő Csárdi Antal. Emiatt már előzetesen megállapodás született: amennyiben a zöldpárt saját várakozásaival szemben nem 2, hanem csak 1 egyéni győzelmet szerez, akkor saját listás befutó helyeiből a DK átad egyet az LMP-nek, hogy a zöldeknek is lehessen frakciója az új Országgyűlésben.

A listán a következő LMP-s Bakos Bernadett, aki az 50. helyen szerepel. A DK keddi bejelentése értelmében ezt a megállapodást be is fogják tartani, így Bakos Bernadett lehet az ötödik LMP-s képviselő.

via rtl.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek