Orbán beszélt Putyinnal, békét és budapesti tárgyalást javasolt

Megosztás

Rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatót tartott szerda délután Orbán Viktor, Magyarország újraválasztott miniszterelnöke. A fő téma az oroszországi háború és az azzal kapcsolatos következmények voltak.

“2008-ig a Nyugat térnyerésben volt, ám akkor úgy döntöttek, hogy nem veszik fel az ukránokat és a grúzokat a NATO-ba. Akkor megértettem, hogy ez lesz sokáig az erőviszony, új orosz-politikára lesz szükség, ekkor vettem fel a kapcsolatot Putyinnal” – fogalmazott az orosz elnökkel való viszonyáról Orbán. “A legutóbbi időben eszerint haladtunk, most változás van. Azt nem lehet megítélni, hogy mekkora lesz a változás, de az biztos, hogy egy új dolog kezdődik. Figyelni és elemezni kell” – hangoztatta.

Mi lesz a stratégia az EU-val szemben? – kérdezte a Financial Times, a jogállamisági eljárásra hivatkozva.

“A legfontosabb dolog, hogy a szövetséget Lengyelországgal meg kell erősíteni, hiszen egyedül nem lehet állva maradni egy ilyen viharban. Vagy ki tudja, de inkább nem próbálnánk ki” – fogalmazott Orbán, aki szerint bár a külpolitikában számos kérdésben nem értenek egyet, de fenn kell tartani a jó kapcsolatot. “Az újjáépítési alapból, ha valaki szabálytalanul költi el, vissza lehet kérni. Ezért nem értem, mi az EU gondja” – tette hozzá.

“Akármi van a levélben, az biztos, hogy Magyarország nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába. És az orosz olajra és gázra kivetett szankciókat sem támogatjuk. Ahogy az is biztos, hogy gender-ügyben sem engedünk” – mondta a miniszterelnök. A Financial Times rákérdezett a korrupcióra is… “Nem tudok róla, hogy lenne vita ezekben a kérdésekben, hiszen mindben megállapodtunk már az EU-val” – válaszolta Orbán.

“Volt egy hosszú tegnap beszélgetésem Trumppal és ma Putyinnal is” – mondta, de hozzátette, hogy őt hívták, mivel ők gratuláltak a választási sikeréhez.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy az orosz elnöknek azt javasolta, hogy azonnal jelentsen be tűzszünetet és azt is mondta, hogy az ukrán elnök, német kancellár, a francia elnök társaságában Budapesten tárgyaljanak erről.

forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek