Huszonharmadszor is jön a Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra

Megosztás

Május első felében és szeptember közepén is rendeznek ilyen teljesítménytúrát.

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg május 8-án reggel nyolc és este hat óra között a Bükki Kerékpáros Teljesítménytúrát. Az eseményen ezúttal is négy távon – 30, 50, 80, 115 kilométeren – lehet majd indulni. 
Orosz Emese, a verseny szervezője a Minap.hu-nak elárulta idén a legrövidebb és a leghosszabb útvonal is megújult. „Minkét változásnak az bükki utak folyamatos romlása az oka, az elmúlt években egyre több nevező panaszkodott arra, hogy egyes szakaszok főként lejtmenetben nagyon veszélyesekké váltak” – mondta. 

A szervezők ezért úgy döntöttek, hogy idén a harminc kilométeres táv útvonalát megfordítják, így aztán a Lusta-völgyön kell majd felfele tekerni, míg a Jávorkútról Lillafüredre vezető, nem túl jó, de még elfogadható állapotú szakasz vezet majd lefele. A leghosszabb táv esetén nagyobb a változás, ennek köszönhetően az öt kilométerrel hosszabb lett, a szintemelkedés pedig 1500-ról 1960 méterre nőtt. 

– A 115 kilométeres távnál is megfordult az útvonal, ráadásképp egy új ellenőrzőpont is bekerült Bánkúton. Fontos információ, hogy vár Bánkutat kétszer is érinti az útvonal, az ottani ellenőrzőpont csak délelőtt, 9-12-ig, első ellenőrzőpontként üzemel! Visszafelé Jávorkúton várjuk majd a résztvevőket frissítővel. Természetesen idén az indulók rendelkezésére bocsátjuk majd az útvonalak térképeit, ezek a napokban készülnek el. A rendelkezésre bocsátunk majd térképeket gpx fájlokat emailben küldjük a túra előtt a nevezőknek – mondta Orosz Emese.

A szervezők azt kérik, hogy sisakot, lámpákat, működő telefont, töltőt, szerszámkészletet és poharat mindenki vigyen magával. Tekintettel arra, hogy az eseményt erdei utakon rendezik, mindenkinek azt javasolják, ha lehet, ne országúti bringával vegyenek részt a túrán.

A Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra több mint két évtizedes múlttal rendelkezik. A programot eleinte a Vörösmarty Művelődési Ház Természetjáró szakosztálya szervezte meg, de több mint tíz éve már, hogy a Zöld Kapcsolat Egyesület átvette ezt a feladatot. Hosszú ideig évente egyszer, ősszel volt kerékpáros teljesítménytúra a Bükkben, tavaly azonban a szervezők a program népszerűségére való tekintettel úgy döntöttek: évente kettő, egy tavaszi és egy őszi alkalmat is meghirdetnek.

Választható távok:
30 km

Királyasztal – Alsóhámor – Felsőhámor – Lillafüred – Szinva-forrás – Lusta-völgy – Kecskeláb rét –Jávorkút –Létrás-tető – Savós völgy – Hámori-tó – Felsőhámor – Alsóhámor –Királyasztal
50 km
Királyasztal – Alsóhámor –Felsőhámor – Hámori-tó – Savós völgy – Létrás-tető – Jávorkút – Nagymező – Bányahegy –Pénzpatak – Rejtek – Hollóstető – Szinva-forrás – Lillafüred – Felsőhámor – Alsóhámor –Királyasztal
80 km
Királyasztal – Alsóhámor – Felsőhámor – Hámori-tó – Savós völgy – Létrás-tető – Jávorkút – Nagymező – Olasz kapu – Gerenna vár – Tótfalu völgy – Szilvásvárad – Nagyvisnyó – Dédestapolcsány – Mályinka – Kerek hegy – Szentlélek – Csókás – Őskohó – Hámori tó – Felsőhámor – Alsóhámor – Királyasztal
115 km
Királyasztal – Alsóhámor – Felsőhámor – Hámori tó – Garadna-völgy – Csókás-tető – Szentlélek – Farkasnyaki – elágazás – Bánkút – Nagymező – Olasz kapu – Gerennavár – Tótfalu völgy – Szalajka völgy –Szilvásvárad – Bükkmogyorósd – Csernely – Lénárddaróc –Sáta –Borsodbóta –Uppony –Dédestapolcsány – Mályinka –Bánkút– Nagymező – Jávorkút – Létrás-tető – Savós völgy – Hámori tó – Felsőhámor –Alsóhámor – Királyasztal

További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek