Hadházy: Az első tisztázandó kérdés, hogy fel lehet-e venni a mandátumot

Megosztás

A körzetében győztes képviselő szerint be lehet ülni ellenzékiként a parlamentbe, de csak akkor, ha megkapnak bizonyos garanciákat a kormánypártoktól.

Hadházy Ákos, aki ellenzéki jelöltként megnyerte a zuglói körzetet a választáson, már az első eredmények után arról posztolt, hogy egészen másfajta politizálásra lesz ezután szükség. Hadházy most konkrétumokat is mondott erről a 24.hu-nak adott interjújában. Szerinte például „az első fontos tisztázandó és legitim kérdés rögtön az, hogy felvehető-e a mandátum.

Én azt mondom, hogy igen, de csak akkor, ha arra használjuk, amikre kell. A mandátum által lesznek fizetett politikusaink, akiknek lesz pénzügyi keretük, lesz stábjuk, lesznek lehetőségei, de ez csak akkor vállalható, ha nem játszunk el egy olyan parlamentet, mint amilyet Putyinnak játszik az orosz ellenzék”.

Kitért arra is, hogy az új parlament nyitóülésén csak abban az esetben érdemes részt vennie az ellenzék képviselőinek, ha a kormánypárt előtte megad nekik bizonyos garanciákat. Ezek közé tartozik, hogy szabad belépést biztosítanak nekik a közintézményekbe, hogy a parlamenti vizsgálóbizottságot kisebbségből is lehessen indítani, valamint az is, hogy konszenzussal kiválasztott vezető kerüljön a közmédia élére. „Ha ez nincs, és elmegyünk a nyitóülésre, onnantól szerintem ráírhatják a homlokunkra, hogy kollaboránsok vagyunk” – mondta erről Hadházy.

A képviselő az interjúban szóba hozta azt is, hogy kapcsolatépítés nélkül semmi nem fog működni. „Évek óta mondom, hogy nem szabad bejárni a fideszes törvényjavaslatok vitájára, hanem ehelyett személyesen kell elmenni a falvakba, megtalálni azt a néhány embert, akivel a későbbiekben lehet kapcsolatot tartani, és lehet rá számítani.”

Forrás: 24.hu via HVG.hu

Kapcsolódó cikkek