Hadházy szerint ilyen körülmények között még egyszer nem szabad elindulniuk

Megosztás

A képviselő szerint elcsalta a választást a Fidesz, de nem közvetlenül, hanem közvetve az elmúlt 12 évben.

A Facebookon elemezte Hadházy Ákos hétfő reggel a választási eredményt – írja a HVG.hu. A Zuglóban győztes ellenzéki képviselő azzal kezdte: ez egy elcsalt választás volt, de „nem elsősorban tegnap csalták el, hanem az elmúlt 12 évben”, a kormány propagandagépezete, a „Fidesz-pártkatonává besorozott polgármesterek, az EU-s támogatásból fizetett kegyencek és a pincsikutya szintjére süllyesztett „független” intézmények, ezek mind hozzájárultak a tegnapi eredményhez”.

Arról, hogy ez történik, már lehetett tudni a választás előtt is, az ellenzék mégis úgy döntött, hogy elindul. Szóltak érvek emellett, viszont azzal, hogy az indulás mellett döntöttek, három fontos feladatuk lett volna. Az első, az összefogás „nagyjából sikerült, de nem teljesen”, a megújulás már nem igazán – az előválasztás szerinte jó volt, és meg kell tartani, de a lista összeállítását is a szavazókra kellene bízni -, a harmadik feladattal, az ellenállással, pedig szinte sehogy nem áll az ellenzék – írta.

Épp ezért Hadházy szerint teljes újratervezésre van szükség: „Ki kell mondani, sőt a tetteinkkel megmutatni, hogy ilyen körülmények között még egyszer nem szabad elindulni.”

Az Országgyűlés alakuló ülésén csak akkor szabad részt venni, ha az ellenzék visszakapja az ellenőrző szerepét – aki enélkül beülne pluszpénzért parlamenti jegyzőnek, alelnöknek, bizottsági elnöknek, az csak díszletellenzékinek számít szerinte.

„Ki kell mondani: aki interpellálgatni, az elcsalt választáson hatalmat kapott kormány törvényjavaslatairól vitatkozgatni ugyanúgy kollaboráció lenne, mint ahogy Putyin parlamenti ellenzékének munkája is csak Putyin hatalmának legitimálására elég. A mandátum felvételére egy elcsalt választás után csak egyetlen mentség van: ha az azzal járó fizetésből élő politikusként végre azt csináljuk, amit az elfecsérelt előző négy évben csinálnunk kellett volna. A látszatparlament látszatvitái helyett megszervezzük a valódi ellenállást és megszervezzük magunkat” – fogalmazott.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek