Sokkoló: az NVB nem is vizsgálja a kidobott levélszavazatok ügyét, mivel külföldre nem terjed ki a hatásköre

Megosztás

A magyar választási törvény nem terjed ki a külföldön leadott levélszavazatokra, érvelt a Nemzeti Választási Bizottság. Akkor szabad megkérdeznünk, hogy mégis ki ellenőrzi azt, mi is történik a külhoni levélszavazások során? Döbbenetes és hatalmas csalási lehetőség, mindez a Fidesz törvényei alapján szentesítve. Hogyan lehet egy demokráciában (?) egyáltalán ilyet engedni?

Hadházy Ákos független képviselő adott erről hírt a Facebookon, egyenesen az NVB székházából kilépve. Hihetetlen, de igaz.

“A Nemzeti Választási Bizottság ma délután úgy találta, nincs abban semmi kivetnivaló, hogy valaki valamiért kitöltött szavazólapokat éget el és szór szét egy Marosvásárhely melletti szemétlerakón. Vagyis ezt így nem mondta ki, de egészen furcsa indoklással elutasította azt a beadványokat, amelyben a levélszavazás eredményének megsemmisítését és a teljes eljárás megismétlését kértem.

A mai napig nem tudjuk, hogy ki és milyen céllal vitte azokat a szavazólapokat a szemétdombra. Lehet egy szervezett választási csalás mellékterméke vagy szándékos provokáció is, de a lényeg, hogy valaki illetéktelenül hozzájutott szavazólapokhoz. Ez kompromittálja az egész levélszavazást, sőt, általában is aláássa a választásokba és a demokráciába vetett közbizalmat. Az NVB szerint persze mindez smafu, és különben is a választási eljárási törvény – ezt figyeljék! – hatály csak Magyarország területére terjed ki. Arra a kérdésre nem kaptam választ, hogy ha a törvény csak Magyarország területén érvényes, akkor hogyan lehet egyáltalán külföldön szavazni, illetve hogyan lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor a külföldön leadott szavazatokat.

A formális logika ugyanis azt diktálná, hogy érvénytelen az egész levélszavazás, hiszen a törvény nem hatályos az országhatáron kívül. Még egyszer: az NVB azt állítja, hogy nem ellenőrizheti a határokon túli, esetleges jogsértéseket, még akkor sem, ha azok rendkívül súlyosak. Úgy csinál, mintha két választás lenne, egy hazai, amit ellenőriz, és egy határon túli, mit senki nem ellenőrizhet. Pedig csak egy választás van, és ha annak egy része piszkos, akkor piszkos az egész, illetve ha egy részének tisztaságát nem lehet ellenőrizni, akkor az egész megkérdőjelezhetővé válik. Elmondtam helyben, hogy ha a tisztelt bizottság tényleg így gondolja, akkor egyetlen legitim döntést hozhat: az egész testület lemond.

A marosvásárhelyi eset bizonyíték arra, hogy a rendszer nem biztonságos, illetéktelenek férnek hozzá a levélszavazatokhoz. Tudtuk persze ezt korábban is, hiszen ezerszámra kézbesítettek szavazólapot halott embereknek, aztán a borítékot nem is a posta, hanem pártaktivisták vitték házhoz majd gyűjtik össze, és olyan is megesett, hogy valaki helyett simán leszavaztak akarata ellenére a nagyszülei. Az NVB-t persze ez nem érdekli, csak le akarja rázni magáról ezt az ügyet.”

Magyarország, 2022.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és szabadtéri
Lehet, hogy egy kép erről: 8 ember, álló emberek és belső tér
Lehet, hogy egy kép erről: 13 ember és belső tér

Kapcsolódó cikkek