Litvánia az első EU-s tagország, amely végleg beszüntette az orosz gáz importját

Megosztás


Vilniusban bejelentették, április elsejétől nem vásárolnak orosz gázt, az energiahordozó-igényt ezután a „Függetlenség” nevű LNG-terminálra érkező cseppfolyósított gázzal elégítik ki – számolt be a hírről itthon a HVG.

„Mostantól fogva Litvánia egy köbméternyi mérgező orosz gázt sem fog felhasználni. Litvánia az első EU-tagállam, amely elutasítja az orosz gázt”

– mondta a balti állam miniszterelnöke, Ingrida Simonyte.

A balti hármak 1990-ben jelentették be a Szovjetuniótól való elszakadásukat, és az utóbbi években hangsúlyozták, az energiafüggőség megszüntetése lesz a  teljes szabadsághoz vezető út utolsó szakasza.. A „Függetlenség” LNG-terminál 2014-ben nyílt meg Klaipedában. „Néhány évvel ezelőtt országunk meghozott egy döntést, és ez most lehetővé tette a számunkra, hogy  fájdalom nélkül megtörjük az agresszortól való energiafüggést. Ha mi meg tudjuk tenni, más európai államok is képesek erre” – vélekedett Gitanas Nauseda államfő. Emlékeztetett arra is, hogy az olaj- és gázexportból befolyó pénzeket Moszkva arra használja fel, hogy finanszírozza az ukrán városok és a polgári személyek elleni támadásokat.

A baltiak most annak köszönhetően szüntethették be a gázimportot, hogy feltöltött állapotban vannak a tárolók. A teljes függetlenséghez még meg kell építeni egy második LNG-terminált is.

Kapcsolódó cikkek