Honnan tudták? Több fideszes politikus már a döntés előtt kihirdette az EU-s pályázatok eredményét

Megosztás

Annyira belejöttek a kampányolásba, hogy véletlenül olyan dolgokat fecsegtek ki, amikről elvileg akkor még nem született döntés. Így működik nálunk az EU-s pénzek szétosztása Orbánék vezetésével. Természetesen hirtelen mindhárom fideszes magyarázkodásba kezdett, egyikük szerint véletlenül tévedés történt, nem is tudta előre.

Több fideszes politikus még azelőtt kihirdette, kik jutnak EU-s pályázati forrásokhoz, mielőtt megszülettek volna az erről szóló, hivatalos döntések – írta meg a 24.hu értesülései nyomán a Hvg.hu. Az ügy az Élhető települések nevű uniós pályázatot érinti.

Békés megye 4. számú választókerületének fideszes jelöltje, Erdős Norbert agrárállamtitkár már március 3-án közzétett egy kampányvideót, amelyben közölte, 200 millió forintból készül kerékpárút Dombegyházán Kevermes felé, noha a hivatalos döntés erről csak március 23-án született meg. A videóban egyébként nem esett szó arról, hogy ezt a 200 millió forint az EU állja majd, arról pedig főleg nem, hogy az összeg egyelőre nem is áll rendelkezésre, mert egy olyan operatív programról van szó, amely része a 2021-27 közötti időszakra vonatkozó uniós források felhasználásáról szóló partnerségi megállapodásnak, amit egyelőre nem fogadott el Brüsszel.

Erdős Norbert minderről azt mondta: a videóval azt akarta kifejezni, azon dolgoznak, hogy a település megkapja a forrást, abban pedig „100 százalékig biztos”, hogy a választás másnapján rendelkezésre fog állni az említett összeg, különben is, Brüsszel politikailag beavatkozik azzal, hogy nem hagyják jóvá a magyarországi európai uniós támogatások felhasználási tervét.

Hasonló eset fűződik Bicske és környéke fideszes képviselőjéhez, Tessely Zoltánhoz, aki két nappal a döntés előtt tette közzé az eredményeket a Facebook-oldalán, a Fejér megyei közgyűlés fideszes elnöke, Molnár Krisztián pedig március 22-én reggel beszélt a dunaújvárosi térség nyerteseiről, miközben a kormányzati támogatási portál adatai szerint a döntések másnap születtek meg.

Fideszes politikusok már a döntés előtt kihirdették az EU-s pályázatok eredményét

Ráadásul Tessely másnap lecserélte a tájékoztatást, és egy új listát közölt, amely nem egyezett a korábbival: Pátka, Velence és Pusztaszabolcs támogatása ezen a listán már nem szerepelt. „A pályázatokat zárt rendszerben kezelik, a pályázatok bírálóit köti a titoktartási kötelezettség, ezért súlyos bizalmi válságot okoz, hogy egyesek napokkal előtte tudják, hogy kik fognak nyerni” – mondta Pátka független polgármestere, Nagy Dániel, hozzátéve, hogy még meg sem kapták a hivatalos értesítést, így jogorvoslattal sem tudnak élni.

Velence független polgármestere, Gerhard Ákos Tessely Zoltántól és Molnár Krisztiántól is próbált magyarázatot kérni, de már több mint egy hete nem tudja elérni őket, illetve írt a Magyar Államkincstárnak is, ahonnan csupán arról tájékoztatták, hol tudja megnézni a honlapon a nyertes pályázatokat – közölte a Hvg. Tessely Zoltán az ügyről a portálnak azt mondta: „Tévesen került ki az összes pályázónk mint sikeres. Nem vettem részt az elbírálási folyamatban, és tévedésből közöltem hamarabb”. Hozzátette: szerinte nem sértette meg a titoktartási kötelezettséget.

A portál megpróbált beszélni Molnár Krisztiánnal is, aki azonnal letette a telefont, amint meghallotta, miről van szó.

Kapcsolódó cikkek