Kiss János megígérte, de nem szerezte meg a kétmilliárdot a vár költségeire

Megosztás

Az év elején megígérte, hogy februárra meglesz a pénz, hát egyelőre semmiféle milliárdok nem érkeztek Miskolcra az ígéretből és ez sajnos nem áprilisi tréfa, hanem a valóság. A fideszes képviselő túlságosan súlytalan ehhez. Gulyás minisztériumát éppen most töltötték fel újabb komoly pluszmilliárdokkal. Ígéretből tele a padlás.

Már csaknem egy éve elindult a több mint 10 milliárd forintos rekonstrukció a 2017-2018-ban elfogadott engedélyes tervek alapján, állami támogatással, ami több részletben érkezett a város számlájára – ezt a pénzt csak célzottan lehetett elkölteni, nem használható a kormány által megvont források pótlására, nem csoportosítható át belőle semennyi az MVK működtetésére – írja a Minap.hu.

Tavaly decemberig úgy tűnt, a lovagvár a menetrendnek megfelelően újul meg, és idén be is tudják fejezni a munkát, ám a tornyoknál olyan statikai probléma merült fel, amivel nem számoltak a tervek.

A kivitelezési szerződés szerint a rekonstrukció 13,5 milliárd forintba kerül, viszont az előre nem látott problémák megoldásához szükséges, 2 milliárdos többletköltség nem áll rendelkezésre a projektben.

Kiss János, a diósgyőri vár fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos megígérte, hogy megszerzi a szükséges plusz forrást. Február elején be is jelentette közösségi oldalán, hogy Miskolc 4,1 milliárd forintnyi összeget kap a vár felújítására. Az önkormányzat ehhez hozzátette azt is, hogy az említett összeg nem a szükséges plusz, hanem az állami támogatás második része. Ígéret született arra a kormány részéről, hogy megkapja Miskolc a munkák folytatásához szükséges pénzt, döntés azonban nem.

– A helyzet az, hogy a legutóbbi, március 28-ai kormányülésen sem került szóba a vártornyok megerősítésére vonatkozó keretösszeg megszavazása – közölte Varga Andrea alpolgármester. – Februárban Kiss János miniszterelnöki biztos úr azt a tájékoztatást adta, hogy a 2023-as költségvetés terhére juttatja majd a kormány a városnak ezt a 2 milliárd forintot. Akkor jeleztük, hogy a jelenlegi költségvetési helyzetben Miskolc nem tudja biztosítani a fent említett összeget – egy normális helyzetben is a mindennapi feladatoktól kellene elvenni ezt a pénzt. Elmondtuk, hogy nem haladhat a kivitelezés, ha valamiféle írásos garanciát nem adnak – például egy kormányhatározat formájában – arra, hogy ez a fedezet biztosítva lesz. Azt a szóbeli ígéretet kaptuk, hogy erre még februárban sor kerül. Most március vége van – jelezte az alpolgármester, aki hozzátette, emiatt teljesen bizonytalan, hogy milyen formában halad majd a munka a továbbiakban.

– A megérkezett 4,1 milliárdos összeg szerepe annyi volt, hogy a tervek szerint menjen a rekonstrukció. Most viszont lehetőséget adott arra, hogy átcsoportosítsunk forrásokat. Azonban azzal, hogy kézzel fogható biztosíték nem született, kiszámíthatatlan, meddig folyhat a munka a váron.

Varga Andrea szerint a statikai hibát mindenképp el kell hárítani, anélkül nem folytatódhat a rekonstrukció. Éppen ezért a legrosszabb eshetőség, hogy elfogy a pénz, és félbemarad az építkezés.

– Ha a szívünknek kedves építmény helyén ottmarad egy félkész torzó, nem tudom, hogy fog elszámolni a miniszterelnöki biztos úr a választóival. Mivel az országgyűlési választásokig már nem is lesz kormányülés, a következő kormánytól kell majd kérnünk támogatást. Kétségbeejtő a helyzet, amiben vagyunk. Remélem, a választók körültekintően döntenek vasárnap, és figyelembe veszik, hogy ígéretekkel tele van a padlás.

A miniszterelnöki biztos egyelőre mélyen hallgat az ügyről, nyilván így néhány nappal a választások előtt nem szerencsés, hogy beszédtéma lenne még jobban, hogy alkalmatlan arra a feladatra, amire kinevezték komoly fizetésért.

Kapcsolódó cikkek