Együtt, szabadon: Miskolcon a magyar cigányság hősei előtt tisztelgő kiállítás

Megosztás

Néhány napja nyílt és március utolsó napjáig lehet megtekinteni a Művészetek Háza előtt.

Az 1956-os forradalom és a rendszerváltoztatás idején példaértékű szerepet vállalt magyar cigányság hőseit bemutató vándorkiállítás nyílt március 26-án a Művészetek Háza előtt – számolt be róla a Minap.hu. A tárlatot a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosság szervezte és országszerte huszonöt településen mutatják be, mindenhol szabadtéren, világítással ellátott installáció formájában.

A miskolci megnyitón először Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere mondott köszöntőt, aki beszédében úgy fogalmazott, a kiállítás legfőbb célja, hogy közelebb hozza hozzánk a történelem talán kevésbé ismert cigány hőseit, hiszen helytállásukkal, életükkel, méltóak arra, hogy emlékezzünk, beszéljünk róluk, példaként tekintsünk rájuk.

Méltatta a tárlatot a Dél-Borsodi Romák Integrációját Elősegítő Egyesületének elnöke is. Barna Róbert úgy fogalmazott, a roma közösség számára kiemelten fontos az, hogy azt érezheti, Magyarország megbecsüli a hétköznapi roma hősöket. 

Magát a tárlatot László Bernadett, a Terror Háza Múzeum történésze mutatta be. A kiállítás segítségével megismerhető olyan roma hősök élettörténete, mint Cziffra György zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla zeneszerző, Szentandrássy István és Péli Tamás festőművészek, Rézműves Mihályné Lina óvodaalapító, Szirtes Zoltán orvos, Bogdán János, a világ első roma gimnáziumának egyik alapítója, Lakatos Menyhért író, költő, Nagy Gusztáv költő, műfordító, Kovács József Hontalan költő, újságíró, Debre Istvánné Magdolna pedagógus, Bari Károly költő, Choli Daróczi József költő, műfordító, Puczi Béla, az 1990-es marosvásárhelyi fekete március hőse, valamint Szegedi Dezső, a Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, a Miskolci Nemzeti Színház tagja is.

Forrás és további részletek: Minap.hu; Fotó: Horváth Csongor/Minap.hu

Kapcsolódó cikkek