Változnak az idők, Magyarország tényleg lehívja az EU-s hitelösszeget – Orbánék egyre jobban eladósítják hazánkat

Megosztás

Emlékszünk még, hogy mi volt a kampányuk egyik fő támadási eleme 2010-ben? Hogy Gyurcsány fel merte venni az európai hitelt a világválság idején és ők sosem tennének ilyet, hogy eladósítják az országot. Na, azóta Kína és Oroszország után már Európának is tartozunk, Orbán vezetésével ugyanis a kormány kérte von der Leyent, hogy hazánk is felvehesse a hitelt. Akkor ez most főbenjáró bűn?

„Magyarország az uniós hitelkeret lehívását kéri” – tette közzé kedden délután a kormany.hu, miután a 444.hu arról számolt be, hogy Orbán Viktor levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, hogy nyissa meg Magyarország számára az uniós helyreállítási alapot.

A kormany.hu-n megjelent közlemény szerint Orbán valóban levélben tájékoztatta Ursula von der Leyent arról, hogy Magyarország kéri az Európai Bizottságtól a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret lehívását.

„Az Ukrajnában dúló háború példátlan kihívás elé állítja az Európai Unió tagállamait. A biztonsági kockázatokat, a humanitárius válság terheit, a konfliktus gazdasági következményeit és az uniós szankciók negatív hatásait jelentős mértékben az Európai Unió keleti határait védő országok viselik” – írta levelében a miniszterelnök.

Orbán levelében a hitelkeret „azonnali rendelkezésre bocsátását” kérte „védelmi, határigazgatási, humanitárius és egyéb akut válságkezelési feladatok ellátásához”. „Jelen körülmények között ellenállóképességünk erősítése szempontjából ezek a legfontosabb fejlesztési területek. Tényleges és érdemi segítséget az Európai Unió akkor tud nyújtani, ha ezekre a célokra biztosít azonnal és rugalmasan felhasználható forrásokat” – írta levelében Orbán.

A helyzet attól igazán érdekes, mert állítólag Magyarország jóval több pénzt szeretne felvenni, mint amennyiről korábban a kormány beszélt. Az alapból Magyarország elvileg 5800 milliárd forintot vehetne fel, ennek 43 százaléka vissza nem térítendő támogatás. 2021-ben azonban megakadtak a tárgyalások az unió és a kormány között a pályázati rendszer átláthatatlansága és a korrupciós kockázatok miatt – bár ezt hivatalosan egyik fél sem erősítette meg.

Orbán 2021 áprilisában bejelentette, hogy a kormány csak a vissza nem térítendő támogatásokra tart igényt, leveléből azonban most úgy tűnik, hogy a teljes, vagyis az összeg visszatérítendő felére is igényt tart.

Hivatalos válasz egyelőre az Európai Bizottságtól nem érkezett, azonban a 444.hu információi szerint a bizottság csak akkor hajlandó pénzt adni, ha az összeget elsősorban az orosz energiafüggőség enyhítésére költené a kormány. Most már nem Orbán diktálja a feltételeket. De akkor hogy is volt ez az eladósítás dolog? (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek