Elvitték a rendőrök a volt miniszterelnököt az EU-s pénzek ellopásáért… Bulgáriában

Megosztás

El tudnánk valaha képzelni hasonlót az elképesztően demokratikus Magyarországon is? Szlovákia és a korrupciójáról híres Bulgária is mutatja a példát. Aki saját, családja és haverjai zsebébe játszotta át az EU-s milliárdokat, ne úszhassa meg. De ez Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt lehetséges lenne hazánkban? Legyünk őszinték, gyakorlatilag kizárt.

Csütörtök este a bolgár rendőrség előállította Bojko Boriszovot, Bulgária volt miniszterelnökét. Az ügyvédje szerint még nem emeltek hivatalosan vádat ellene, de házkutatást tartott a rendőrség a lakásán, és legalább 24 órára őrizetbe vették.

A bolgár belügyminisztérium közleménye szerint az EU-s támogatások szabálytalan felhasználása miatt indított nyomozással függ össze Boriszov előállítása.

Laura Kövesi, az EU főügyésze szerdán érkezett Bulgáriába, ahol bemutatta a helyi hatóságoknak az EU-s ügyészség nyomozásának eddigi eredményeit. Összesen 120 korrupció-gyanús ügyet tártak fel, amelyek mind európai pénzek ellopásával kapcsolatosak. A bolgár hatóságok e nyomozati anyag alapján léptek csütörtökön.

Az Európai Ügyészségnek a 27 tagállamból 22 a tagja, a kimaradó országok egyike Magyarország.

Boriszov mellett előállították Vladiszlav Goranov volt pénzügyminisztert, Menda Sztojanovát, a bolgár parlament költségvetési bizottságának a volt elnökét, és Boriszov kommunikációs főtanácsadóját, Szevdalina Arnaudovát is.

Boriszov fontos szövetségese volt Orbán Viktornak az Európai Tanácsban, többször is néztek meg együtt határkerítéseket, és hangoztatták közösen migráns-ellenes nézeteiket. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek