Kúria: jogszerűtlen volt a 250 ezer forintos bírság a szivárványos mesekönyvvel szemben

Megosztás

Megsemmisítették a büntetést, amelyet a Micsoda család! című mesekönyv forgalmazójára szabott ki a Pest Megyei Kormányhivatal – adta hírül a kötetet kiadó Szivárványcsaládokért Alapítvány a közösségi oldalán.

A hivatal tavaly júliusban bejelentés alapján indított vizsgálatot, és bírságolta meg 250 ezer forintra a mesekönyv egyik forgalmazóját, a Líra Csoporthoz tartozó Líra Kiskereskedelmi Kft.-t. Az akkori ítélet szerint a kiadvány a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközik, a könyv terjesztője nem vette figyelembe a jogszabályt, ami alapján külön fel kellett volna tüntetni, hogy a mesekönyv a „szokványostól eltérő tartalmú”.

A Líra ekkor a bírósághoz fordult, a Budapest Környéki Törvényszék pedig kimondta, hogy jogtalanul büntették meg. A kormányhivatal felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a döntés ellen, amelyet azonban a Kúria elutasított. Így jogerős, hogy a büntetés jogtalan volt. A Szivárványcsaládokért Alapítvány azt írta, nagyon örülnek annak, hogy

két bíróság is kimondta: Magyarországon nincs helye büntetésnek azért, ha egy mesekönyvben olyan kisgyerekes családok szerepelnek, amelyekből több ezer él itt.

Véleményük szerint ezeknek a családoknak a jogerős ítélet különösen annak fényében fontos megerősítés, hogy az elmúlt években több intézkedés is hátrányosan érintette és megbélyegezte őket. Ilyen volt az Egyenlő Bánásmód Hatóság felszámolása, az iskolai erőszak elleni érzékenyítő foglalkozások betiltása, az őket érő joghátrányokról szóló társadalmi célú hirdetések korlátozása, vagy a népszavazási kampányban elhangzó valótlanságok. Mint írják:

A Micsoda család! című mesekönyvünk megjelenése előtt a magyar szivárványcsaládok nem találhattak olyan mesekönyvet a boltokban, ami kifejezetten róluk – és nekik szól. Pedig szerintünk minden kisgyerek megérdemli, hogy egy mesében saját magára és a szüleire ismerhessen. Nem értettük, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal miért akar rekordösszegű bírságot kiszabni ezért, vagy miért ment el egészen a Kúriáig annak érdekében, hogy büntethessen.

Úgy gondoljuk, a szivárványcsaládok Magyarország részei. A létezésük nem propaganda. Ha kiadunk egy róluk, és elsősorban az ő gyermekeiknek szánt mesekönyvet, az sem. A kötetben csak arról van szó, ami mindannyiunk számára fontos: a családról. Egyszerű, hétköznapi történéseket mutat be, kisgyerekek szemszögéből. A mesekönyv nem kötelező olvasmány: mindenki szabadon eldöntheti, hogy megvásárolja-e, vagy sem. Ahogy azt is, hogy a versbe szedett mesék kapcsán (a fordítás a József Attila-díjas Szabó T. Anna munkája) szeretne-e beszélgetni arról a gyerekeivel, hogy vannak olyan társaik, akiknek két anyukája vagy két apukája van – vagy sem.

A politikusok elvileg azt szeretnék, hogy a gyerekek neveléséről a szülők dönthessenek. Szerintünk egy ilyen mesekönyv épp, hogy segítséget ad az ilyen beszélgetésekhez.

Kapcsolódó cikkek