Faanyagvédelem magas fokon

Megosztás

A fa a világon a legkeresettebb alapanyag, sokoldalú felhasználása, csodás kinézete és strapabírása miatt. Mivel a fakitermelés folyamatos, környezetünk védelme és a tartósság érdekében is érdemes megfelelő faanyagvédelmi lépéseket tennünk.

A népszerű lucfenyő megfelelő kezelése

A lucfenyő az egyik legkeresettebb fenyőfajta. Hírnevét annak köszönheti, hogy egyéb tűlevelű társaival ellentétben könnyen megmunkálható, mégis szívós és szilárd anyag. Esztétikai szempontból is csodás látványt nyújt, akár mindenfajta kezelés nélkül is, hiszen egyszerű, ám egyedi szövetszerkezettel és rajzolattal rendelkezik.

A lucfenyő a faipar valódi éke, bútoralapanyag mellett az épületasztalosok is előszeretettel alkalmazzák, valamint az építészek, mélyépítészek is kedvelik.

Ha az alapanyagot kültéri használatra szánjuk, fel kell készülnünk annak nagyobb sérülékenységére. A külső hatások ugyanis jelentős befolyással lehetnek az állapotára és a tartósságára. Így a jó minőségű faanyag önmagában nem elég, fontos gondoskodni a megfelelő védelméről is. Ezt különböző favédelmi készítményekkel, lakkokkal tehetjük meg.

A Káplár fatelep favédelmi és egyéb anyagai segítségével megőrizheted faanyagaid egészségét, tartósságát és élettartamát!

Fontos a megfelelő védőréteg

A lucfenyő sokoldalú felhasználása miatt készíthető tetőléc, deszka, szarufa, gerenda, palló, vagy zsaludeszka is a felhasználásával. Szárított vagy egalizált tetőléc típusokkal találkozhatunk, amelyek jellemzően különféle méretekben kaphatóak. Érdemes olyat választani, amely megfelelő impregnáló, valamint faanyagvédelmi réteggel van ellátva.

A jól kezelt faanyagoknál elkerülhető a gombásodás, penészesedés, vagy a rovarok inváziója, amely jelentősen megnövelheti a fa élettartamát és hosszú távú tartósságát. Különösen igaz ez kerítések, ereszek borítása, zsindelyezés, vagy padlásfeljárók kialakítása esetén.

Mire érdemes odafigyelni faanyagvédelem során?

A faanyagvédő készítmények jellemzően többféle kiszerelésben és típusban kaphatóak. Érdemes az adott faanyag tulajdonságainak alaposan utánanézni a tekintetben, hogy milyen ellenállóképességgel rendelkezik nedvesség, rovarok vagy penészgomba esetében. Ezek ugyanis a leggyakoribb tényezők, amelyek rongálhatják a faanyagokat.

A lakkokat többféle színben is kiválaszthatjuk, hogy biztosan illeszkedjen az enteriőrhöz, vagy épp az épületet körülvevő látványhoz. Választhatunk csupán penészesedés vagy rovarok elleni verziót, de akár tűzálló vagy termeszek elleni védelmet is nyújthatnak bizonyos típusok.

Fontos, hogy a legtöbb készítmény nem alkalmazható közvetlen bőrrel, ivóvízzel, élelmiszerrel, gyermekek bútorai vagy játékaival, illetve takarmánnyal való érintkezés esetén!

Tekintsd meg a Káplár fatelep széles választékát, és gondoskodj a faanyagok védelméről a hosszú élettartam és esztétikus megjelenés érdekében!

Kapcsolódó cikkek