Miért jó pillangókertet készíteni?

Megosztás


Uniós tanulmányok szerint az elmúlt évtizedben drámai mértékben csökkent nem csak a méhek, hanem a lepkék száma is Európában. Minden harmadik európai lepkefaj visszaszorulóban van, és minden tizenegyediket már a kihalás fenyeget. Egyre ritkábbak például a közismert citromlepkék is. Ennek fő oka az iparosított mezőgazdaság és a művelt táj nagymértékű változása, így a lepkék legfontosabb élőhelye, azaz a rétek nagysága folyamatosan zsugorodik.

Ha nincs hernyó, nincs pillangó sem

A színes pillangók a kertünkben nemcsak szép látványt nyújtanak, hanem virágporzásuk révén hasznosak is. Ha szeretnénk a kertünkbe/erkélyünkre csalogatni a pillangókat, a legjobb, ha őshonos takarmánynövényeket ültetünk. Ezek a növények igénytelenek és jól alkalmazkodnak a természeti viszonyainkhoz. Tudni kell azonban, hogy minden pillangót „megelőz” egy hernyó, hiszen, ha nincs hernyó, nincs pillangó sem.

Tisztában vagyunk vele, hogy a hernyókat nem szívesen látjuk a kertben, mert megeszik a növények leveleit, és lepkefajtól függően akár több növényfajra is „veszélyesek” lehetnek. De azt is szem előtt kell tartanunk, hogy csak akkor tudnak a pillangók szaporodni, ha a nekik megfelelő növényekkel vannak körülvéve. Számos olyan pillangóhernyó van azonban, amelyek csak és kizárólag gyomnövényeket fogyasztanak, így nekünk sem kell attól tartanunk, hogy megtámadnák legszebb virágainkat. 

A pillangókert alapja a szín és az illat

A pillangók nagy távolságból felismerik a számukra megfelelő, nektárt adó növényeket, hiszen azok színe és illata messziről vonzza őket. Ezért ha pillangókertet szeretnénk létrehozni, az alábbiakra figyeljünk:

  1. A nappali lepkék a rózsaszín vagy halványlila virágokat részesítik előnyben. A fehér vagy sötétlila színű virágokat kevésbé kedvelik.  
  2. A fehér virágokat a szürkületben aktív lepkefajok szeretik inkább, mert a fehér szín visszatükrözi az alkonyati fényt, így számukra könnyen felismerhetők.  
  3. A nehéz, édes illatok a nappali és éjszakai fajokat is vonzzák, ezért jobb, ha egyszerű, vadon termő gyógynövényekkel kísérletezünk, mint bármilyen hibriddel. 

A pillangók kedvelt növényei

A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány növényt, amelyet a pillangók különösen szeretnek. Ilyen nektárnövények például 

  • a virágzó fűszernövények (kapor, zsálya, citromfű, kakukkfű, levendula, póréhagyma, fehér bors), 
  • a pompás gyomnövények (karvalyfű, fűzfűfélék, madárszem, réti boglárka, erdei és réti özvegyvirág, ördögfű, szegfű, réti bükköny, közönséges szalmagyopár, vörös harangláb, pitypang, százszorszép, szarvas- és réti lóhere, 
  • ahogyan a szépséges gyűszűvirág, kúpvirág, fukszia, verbéna vagy rézvirág is. 

A nagylepkék szívesen látogatják továbbá a loncot, a sárga esti kankalint, a szappanfüvet, de a díszdohányt is.

Ha kíváncsi a további részletekre, látogasson el az Ökopolisz oldalára!

Kapcsolódó cikkek