Mi lesz a Diósgyőri Acélművek hasznosításával és mit keres az egyetemen egy kampányoló fideszes jelölt?

Megosztás

A Miskolci Egyetem szakemberei igyekeznek megtalálni a potenciált a Diósgyőri Acélművek hasznosításával kapcsolatban. A tájékoztatóval kapcsolatban azonban több vitás kérdés is felmerült. Mit keresett ott egy kampányidőszaka közepén járó fideszes képviselőjelölt, Kiss János? De más kérdések is felvetődnek az esemény kapcsán.

A DAM ipari hasznosítását célozza az a tanulmányterv, amit rövidesen az asztalra tesznek a Miskolci Egyetem szakemberei. Erről számoltak be a projektben résztvevők csütörtök reggel a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központban – írja a Minap.hu.

– Az egykori Lenin Kohászati Művek után visszamaradt terület a rendszerváltáskor egy olyan jogi formába szorult bele a privatizáció során, aminek következtében az osztatlan közös tulajdon gátat szab a fejlődésének – állapította meg Hornyák Loránd, az egyetem Technológia- és Tudástranszfer Igazgatóságának vezetője.

Felmérik, milyen környezeti terheléseknek van kitéve a terület, azonfelül kielemzik annak hasznosíthatóságát. A tanulmánynak mindezek mellett még két fontos csapásiránya lesz: jogi auditot készítenek, melyben több mint százötven tulajdonos vizsgálatát végzik el annak érdekében, hogy a tulajdoni konstrukciót valamiképpen megváltoztassák; de azt is körüljárják, miként tudnák Miskolchoz és a régióhoz ipargazdasági szempontból hozzáilleszteni koncepciójukat. 

A tárgyalt övezetben jelenleg mintegy hatvanöt cég több mint hatszáz főnek biztosít munkát. A fejleszteni kívánt terület közel százharminc hektáron terül el, s szinte teljes egészében magánkézben van. A város és a Miskolc Holding Zrt. tulajdonában lévő ipari területek szabad kapacitása elenyésző – ez is a megnövekedett befektetői keresletet jelzi.

– Az utóbbi években Miskolc és a régió felértékelődött az iparfejlesztésben – állapította meg Veres Pál polgármester, aki úgy ítéli meg, az érintett cégek a tulajdoni konstrukcióból adódóan, valamint a telekalakítási és szabályozási problémák miatt nehezített pályán kell, hogy működjenek. 

– Az önkormányzat a legfőbb prioritásai közé emelte, hogy megoldást találjon a terület további hasznosítására. Ennek érdekében készítettünk egy felmérést, amely az épületek állapotát, tulajdonviszonyait és hasznosítási lehetőségeit tárgyalja. Jól látszik, hogy egy nagyon széles összefogással lehet csak előre lépni az ügyben. Nagy öröm számunkra, hogy megjelent a kormányzati szándék is – összegezte a polgármester.

– Ha projektcímet kellene adnom a fejlesztési tervnek, akkor azt mondanám, hogy „A miskolci ipar előmenetele a jövőbe” – kezdte beszédét Kiss János. A miniszterelnöki biztos szerint ahhoz, hogy a magyar gazdaság továbbra is azzal a lendülettel haladjon tovább, amivel jelenleg is tart, minden elrugaszkodási pontot meg kell keresnünk. Hozzátette: mindez alkalmas lehet arra, hogy a jövő iparágai – a jelenleg is meglévő vállalkozások mellett – Miskolcon is megerősödjenek.

A sajtótájékoztató több érdekes kérdést is felvet így a választások küszöbén:

– a Miskolci Egyetemen választási kampányban fideszes képviselőjelöltet ültetnek a sajtó és a hallgatók elé – valószínűleg nem egészen véletlen a dolog, ahogy az időzítés sem

– a fideszes Kiss János miniszteri biztos ugyan, de semmi köze a DAM-hoz, ő az Ellipsum elhibázott beruházásáért és a megroggyant Diósgyőri Várért felel, nem biztos, hogy a legjobb ajánlólevél egy újabb projekt vezetésére

– A Borsod24 információi szerint váratlanul érintette Veres Pált is Kiss János meghívása, és fennáll a gyanú, hogy szándékosan hozzák kellemetlen helyzetbe Miskolc polgármesterét ilyen meghívásokkal – az viszont tény, hogy tökéletesen beleillett ez az esemény a fideszes képviselőjelölt kampányprogramjába

– nem az első eset, hogy Kiss Jánost meghívja az egyetem, néhány hónapja Csöbör Katalinnal együtt ültették be egy fenntarthatósági-környezetvédelmi fórumra, és a fiatalok előtt beszéltették a két fideszes képviselőjelöltet – ismét csak felmerül a kérdés: ugye nem szállt be nyíltan a választási kampányba a fideszes vezetésű Miskolci Egyetem?

Kapcsolódó cikkek