Májusig elkészülhet a miskolci művészeti központ felújítása

Megosztás

Európai uniós források, kormányzati és önkormányzati pénzek kerülnek felhasználásra.

Körülbelül nyolcvanöt százalékos készültségi szintnél tart az egykori Szentpáli iskola épületének felújítása – mondta el a polgármesteri hivatal pályázati osztályának vezetője. Miklós Viktor kiemelte, mivel az épület helyi védettség alatt áll, a homlokzatot az eredeti állapotba kellett visszaállítani.

– Ennek figyelembevételével választotta ki a kivitelező az ablakokat, sőt azok színét is ez alapján választották meg. A tetőfedésnél is látható, hogy igyekeztünk olyan cserepet választani, ami korhű, és ami megőrzi ennek az épületnek az eredeti szépségét – mondta el Miklós Viktor, aki kiemelte: természetesen a jellegzetes téglaarchitektúrát is megőrzik.

A felújítást több mint nyolcszázmillió forintból végzik el: ebből 168 millió forint önerőt az önkormányzat biztosít, 433 millió forintot a kormányzat, a maradék pedig Európai Uniós támogatás. Veres Pál, Miskolc polgármestere emlékeztetett, a megújuló iskolaépület földszintjén egy melegítőkonyha és étkező működik majd, az első és a második emeleten pedig a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium számára alakítanak ki tantermeket. Végül a harmadik emeletre és a tetőtérben kialakított új helyiségekbe a Miskolci Kulturális Központ irodái költöznek majd.

A tervekben szerepel még a projekt folytatása is, a megújult épületet várhatóan májusban adják majd át, és az engedély megszerzése után mind az iskola, mind a kulturális központ beköltözhet majd ide. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek