Kétségbeejtővé vált a helyzet Mariupolban, fogy a víz és az élelem

Megosztás

De annyira, hogy az már kezdi kikezdeni az ostromlott város lakóinak emberségét is. Szasa Volkov, a Nemzetközi Vörös Kereszt városban tartózkodó delegációjának szerdán este rögzített hangüzenete szerint már az is előfordult, hogy “az emberek egymásnak estek az ételért, elkezdték szétszedni mások autóját, hogy megszerezzék a benzinét”.

A tizedik napja ostromolt, folyamatosan bombázott városban már több mint egy hete nincs folyóvíz és áram, gáz és fűtés. Az orosz hadsereg eddig nemcsak a polgári lakosság evakuálását, de még a segélyszállítmányok városba juttatását is megakadályozta. “Sokan már a gyermekeiket se tudják etetni” – üzente Volkov, aki szerint a boltokat és a gyógyszertárakat már napokkal ezelőtt kifosztották, és a hideg miatt egyre több a beteg.

A szervezet mariupoli irodájának óvóhelyét a kisgyermekeknek és anyjuknak tartják fenn, a felnőtt férfiakat és a 12 évesnél idősebb gyerekeket csak a felszínen tudják elhelyezni.

“Még van pár napi élelmünk. Mi is kezdünk lebetegedni a nedvesség és a hideg miatt. Próbáltunk valamilyen higiéniai standardokat fenntartani, de ez nem mindig lehetséges”

– mesélte.

(A The Guardian cikket a 444 fordította le magyarra)

Kapcsolódó cikkek