Durvul a helyzet, egyre komolyabb a készlethiány a benzinkutakon, sorra zárnak be, hatalmas sorok várakoznak

Megosztás

Az ország egyre nagyobb részét érinti a súlyosbodó benzinhiány. Nagyon messzire kell visszaemlékeznünk, hogy ilyesmit felidézhessünk. A kisebb kutak már jó ideje csökkentett kapacitással működtek, majd bezártak. Most már a nagyobbakon a sor, az autósok pedig megrohamozzák a még működő kutakat. Mint egy rossz film, de ez sajnos a magyar valóság.

A hír igaz, a kis kutaknál nincs benzin a környéken – mondta lapunknak az örkényi benzinkút vezetője. Az örkényi benzinkútnak ezért be kellett zárnia. Mint a kút munkatársa elmondta: megrohamozták őket, egyszerűen kifogytak. Most várják a tankert, nem tudnak mit tenni.

A Telex olvasóinak információi szerint a főváros déli agglomerációjában – de nem csak ott, mint később erre visszatérünk – sok helyen elfogytak az üzemanyagok. Egy olvasó azt írta: „30 perc alatt sikerül sorra kerülni Lajosmizsén. Itt továbbra is 100 litert adnak maximum”, egy másik szerint egy dabasi benzinkúton is korlátoztak a megvehető mennyiséget.

Egy olvasó szerint nemrég egy táborfalvai és egy újhartyáni kúton is elfogyott a 95-ös, ezért olvasónk szerint az a kút is bezárt átmenetileg. (Ezeket a benzinkutatakat sem telefonon, sem cseten nem sikerült elérni.)

Sikerült elérni viszont egy vállalkozót, aki egy-egy dabasi és ócsai magánkutat üzemeltet. Azt közölte, hogy két benzinkútjuk van, az egyik teljesen lefogyott, a másik (Ócsán) már csak 5 litert tud fejenként kiadni, hogy az autós még el tudjon menni a következő benzinkútig. Arra a kérdésre, hogy mi lehet a hiány az oka, az üzemeltető közölte: egyértelműen a maximált forintos ár. A nagykereskedők, így az ÖMV és a Shell már nem hoz be üzemanyagot, mert nem éri meg nekik, a Mol pedig nem fogja bírni. Szerinte több száz magán benzinkút be fog zárni hétvégén.

Nemcsak a főváros környékén jelent problémát az üzemanyaghiány. A Győr-Moson-Sopron megyei Mosonmagyaróváron is ilyen táblával szembesültek az Oranges Oil kútjára – pontosabb mindkét benzinkútjára – érkezők:

Az Orange benzinkutak kedd este jelezték, hogy készlethiány miatt bezártak. „Nem kapunk üzemanyagot, mivel veszteséggel nem adnak a nagykerek” – indokolták egy kommentben. Sokan kérdezték tőlük, meddig lesznek zárva? „Nem tudjuk, de ha nem lesz döntés, akkor ilyen veszteséggel nem fognak eladni nekünk” – idézi a válaszukat helyi tudósítónk.

Mosonmagyaróváron ma a helyiek és környékbeliek megrohamozták a nyitva maradt benzinkutakat, több helyen az utcán állt a sor, a mosoni városrészben egészen a körforgalomig ért. Győrben is kitörni látszik a „benzinláz”: szerda délután a Galántai úti MOL-kúton hat tankoló és 22 várakozó autót számoltunk össze, a sor vége a kanyarodósávban állt. Az üzemanyagra várók között három szlovák rendszámú autót is láttunk.

Az osztrák határszéli Jánossomorján február 25-én zárt be egy kis benzinkút. „Bennünket megfojt az üzemanyag árstop. Nem bírjuk finanszírozni azt, hogy drágábban vesszük az üzemanyagot, mint eladjuk, immár hetek óta. A kormány intézkedése felfoghatatlan és vállalhatatlan. Ami a legborzasztóbb, hogy nem tudni, meddig tart mindez… Mi megállunk. Talán csak rövid időre. Meglátjuk” – így búcsúztak közösségi oldalukon.

A kutak kényszerű bezárása miatt azokon a helyeken, amelyek még nyitva vannak, sokfelé tumultus alakult ki. A határ közelében lévő kutakon a helyzetet rontja, hogy az osztrák és szlovák autósok is tömegesen járnak át tankolni a jelentős árkülönbség miatt – egy határ közeli, találomra kiválasztott ausztriai OMV-kúton 1,919 euró, vagyis nagyjából 730 forint egy liter 95-ös és 2,039 euró, tehát 770 forint egy liter dízel –, ami azt eredményezheti, hogy ezeken a kutakon is hamar kifogynak a készletből.

Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója az ATV műsorában elmondta, hogy nem fog elakadni a benzinellátás, a következő napokban-hetekben is bármilyen autós meg tud tankolni a benzinkutakon. Reméljük, valóban így lesz.

Kapcsolódó cikkek