Atomkatasztrófától tartanak a magyarok, kifogytak a jódtablettából a gyógyszertárak

Megosztás

Miután az orosz hadsereg harcokba kezdett a csernobili atomerőműnél, annak ellenére megrohanták a magyar vásárlók a gyógyszertárakat, hogy nukleáris katasztrófa esetén nem sok hasznát vennék – számolt be róla a szabadeuropa.hu.

Emiatt viszont országszerte alig lehet jódtablettához jutni, állítják fővárosi és vidéki gyógyszerészek a Szabad Európának. A nagy drogérialáncok online felületei alapján ezek az üzletek még az algaport és a kukoricakeményítőt tartalmazó, de egyébként jódtartalmú készítményekből is kifogytak.

Mint a lap írja: ha egészséges emberek szednek jódot, azzal csak árthatnak maguknak, leginkább a pajzsmirigybetegek száma emelkedhet.

Azt kevesen tudják, hogy a például a csernobili atomkatasztrófakor kiosztott, hozzávetőleg 100 milligramm kálium-jodid-hatóanyagú tabletta három nagyságrenddel több hatóanyagot tartalmaz , mint a patikákban kapható, jódhiányosoknak árult 100-200 mikrogrammos termékek. Az ezerszeres különbség a hatóanyagnál pontosan azt jelenti, hogy ezer darab tablettát kellene bevenni a száz mikrogrammosból ahhoz, hogy annyi hatóanyag jusson a szervezetünkbe, mint egy száz milligramos tabletta bevételekor.

via szabadeuropa.hu

Kapcsolódó cikkek