A háború döbbenetes pusztítása előtte-utána képekben – az ukrán valóság

Megosztás

Két héttel ezelőtt még gyönyörű városok és látnivalók voltak, most a háború megnyomorította ezeket az ukrán helyszíneket. A tévétorony, a toronyház, a híd, vagy éppen számos harkivi épület, amikre alig lehet már ráismerni, ha egyáltalán rá lehet. Döbbenetes képek az orosz invázió eredményeiről, amire sosem lehet senki büszke.

Miután az orosz–ukrán háború első hetén a villámháborús tervek kudarcot vallottak, a második hétre az orosz hadsereg átváltott hadigépezet-üzemmódba, és minden fronton megfontoltan és szisztematikusan kezdte bedarálni az ukrán ellenállást. Ennek leglátványosabb jele az ostromlott városok legyalulása: a katonai, logisztikai és kommunikációs célpontok elleni precíziós rakétacsapások mellett előkerültek a hadszertárból a szíriai Aleppó elpusztításából maradt kazettás bombák és a Groznijt legyaluló BM–21 Grad rakéta-sorozatvetők. A Telex.hu gyűjtése következik a szörnyű pusztításról.

De nemcsak az orosz tüzérség ejtett csúnya sebeket Kijeven, Harkivon, Csernyihiven vagy Mariupolon, hanem önmagában az a tény is, hogy a városok egy emberi, pezsgő közegből hirtelen életveszélyes hadműveleti tereppé változtak: a tereket tankcsapdák fosztják meg térségüktől, az utakat homokzsákos megfigyelőpontok átjárhatóságuktól, a hidakat az íveiket megroppantó robbanószerkezetek az átkelhetőségüktől, a házakat a bennük kialakított megfigyelőpontok lakóhelységüktől.

Az előtte-utána képekből egy rövid gyűjtés:

A tévétorony
Fotó: Carlos Barria / Reuters
A toronyház
Fotó: Huszti István / Telex
A híd
Fotó: Aris Messinis / AFP
A harkivi kormányépület
Fotó: State Emergency Service of Ukraine / Anadolu Agency / Getty Images

Ne feledjük rendre hangsúlyozni, hogy minden pusztítást kizárólag “az orosz kisebbségek védelmében” végez Putyin hadserege. Szó nincs háborúról. Vagy mégis?

További hasonló képek a Telex.hu cikkében találhatók.

Kapcsolódó cikkek