Egybenyitották a Grál-pince különálló ágait, Görömböly és Miskolctapolca is gazdagodott

Megosztás

Miskolc ikonikus hegye közel 800 pincét rejt magában.

Ha Miskolcról és a borról vagy pincesorokról esik szó, legtöbben a város közepén emelkedő Avas-hegyre és az ott található girbegurba utcácskákra gondolnak először. Valóban, Miskolc ikonikus, közel nyolcszáz pincét rejtő hegye a város szőlőműveléssel és borkészítéssel kapcsolatos hagyományainak legfontosabb színhelye. Azt csak a várost igazán jól ismerők tudják, hogy a görömbölyi Miskolc második legjelentősebb pincesora, ahol több mint ötszáz, nagyobbrészt ma is működő borospince áll – írja a Minap.hu.

A legtöbb ezek közül a Garócza-dűlőben található, három sorba rendeződve vöröstéglás pinceházaival. Ebből az egységes képből emelkedik ki a Grál Pince, melyben Ducsai Attila faragásai csodálhatók meg. Az eredetileg ácsként dolgozó pinceszobrász 2008 óta bővíti évről évre újabb csodákkal földalatti birodalmát. A gyerekeket mára csúszda, homokozó, függőhíd, kerekerdő, míg a felnőtteket jóízű beszélgetésekre és borkóstolásra alkalmas, kandallóval fűtött termek, ősmagyar motívumokkal, oszlopokkal, kisebb-nagyobb fülkékkel, beugrókkal, lépcsőkkel díszített pinceágak várják. A 40 fős teremben rendszeresek a borkóstoló programok, a 140 férőhelyes rendezvényteremben pedig koncerteket élvezhetnek a különleges élményre vágyó vendégek.

– Három éve várok erre a pillanatra – mondta az “áttörés” után Ducsai Attila, a pincerendszer tulajdonosa. – Amikor megvettem ezt a pincét, elkezdtem borászkodni, egyre több borom lett, nem fértünk el a pincében. És persze egyre többen látogattak meg minket, így bővíteni kellett. Így alakult ki ez a pincerendszer.

… aminek két ága között nem lehetett átjárni – eddig. Most egy rövid kopácsolás után leomlott a fal, így már kényelmesen végig lehet sétálni az ágakon.

– Ez a pincerendszer valóban egy kőbe vésett álom – fogalmazott Veres Pál polgármester, hozzátéve: az “áttörés” szimbolikus is lehet: megmutatja, hogy egy közösség életében mennyire fontos az erők egyesítése, az összefogás, hogy aztán az értékek felerősítsék egymást.

A városvezető beszélt arról is, hogy a turizmus kitörési pont Miskolc számára, és szeretnék erősíteni a görömbölyi térséget is.

– Görömbölyt össze kell kötni Miskolctapolcával. Erre rövidesen megvalósul egy beruházás: kerékpársávval kiegészített út köti majd össze a két településrészt, így az ott megszálló vendégek számára adott lesz a lehetőség, hogy átjöjjenek a pincesorra. Cél is, hogy megismertessük a világgal ezt a helyet.

Végül egy megjegyzés a Facebookról, Borkuti Lászlótól:

“Jelentős nap volt Görömböly és Ducsai Attila életében is a tegnap. Egyrészt városrészünk egy országosan is egyedülálló gasztro-turisztikai attrakció gyarapodásának újabb mérföldkövéhez érkezett: a tulajdonos összenyitotta a két, egyenként is remek adottságokat mutató pinceágat, másrészt Attila épp ezen a napon ünnepelte születésnapját. Ebből az alkalomból – továbbá munkálkodásához hozzájárulva – egy kézi vésővel köszöntöttem.”

Kapcsolódó cikkek