A kormány valószínűleg megtiltja a gabonakivitelt

Megosztás

A szomszédunkban dúló háború mindenre befolyással van, az élelmiszeriparra is. Kormányrendeletben tervezik megtiltani a gabonakivitelt, stratégiai fontosságú a tartalék megtartása, a tőzsdei árak az egekben.

Az agrárminiszter a az Rtl.hu portálnak elmondta, hogy kormányrendeletben tiltják meg a gabonakivitelt. A már egy hete húzódó háború miatt a tőzsdei árak az egekbe szöktek, ezzel az intézkedéssel igyekszik a kormány a hatást tompítani.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabona exportőre, az ország lerohanása miatt a fekete-tengeri kikötőkben leállt a berakodás, mert a bombázások miatt azok is károsodtak. A döbbenetes drágulásra Raskó György is reagált a Facebookon, az agrárközgazdász azt írja, hogy 14 éve nem voltak ilyen magasak a tőzsdei árak, a búza jegyzése rekordot döntött, de a kukorica jegyzések szintén kúsznak felfelé a párizsi és a chicagói árutőzsdén. A búza és a kukorica tőzsdei ára a tavaszi határidőkre, mind jóval 100 ezer forint fölé ment tonnánként forintra átszámolva, de a repce még a gabonáknál is nagyobb mértékben drágult, történelmi csúcsra emelkedve.

Kapcsolódó cikkek