Váratlan: egyre több egyházi iskola is részt vesz a polgári engedetlenségben

Megosztás

Nem kérdés, hogy melyik párt(ok)hoz húz az egyház már bő két és fél évtizede. Mégis az ott dolgozó pedagógusok közül is egyre többen csatlakoznak a sztrájkjog kiüresítését elítélőkhöz és csatlakoznak az engedetlenségi mozgalomhoz.

Kedd délelőtt közösen vesznek részt polgári engedetlenségben az egyházi fenntartású iskolák pedagógusai – írta meg először a Librarius vasárnap, és ezt a 444.hu egyházi forrásai is megerősítették. Információink szerint a csatlakozásra szóló felhívás ma déli lezárásakor arról még nem született döntés, hogy mindenki a saját intézményében csatlakozik az akcióhoz, vagy lesz egy közös kiállás valamilyen budapesti helyszínen.

Az eddigi hírek katolikus és református intézményekről szóltak, de úgy tudjuk, hat evangélikus iskolából is csatlakoznak. Küldtünk kérdéseket a három történelmi keresztény egyház illetékeseinek, a két protestáns egyház válaszait lentebb ismertetjük, a katolikusokra még várunk. (Frissítés 18.12: kiadtak egy közleményt.)

„Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az akció sem a fenntartó, sem a vezetőség, sem kollégáink, sem diákjaink ellen nem szól, pártpolitikát nem szolgál. Ezzel a mozgalommal keresztényi lelkiismeretünk szavát követjük. Célunk a korszerűbb és diákközpontúbb közoktatás megvalósulása. A polgári engedetlenség fogalmával tisztában vagyunk, következményeit vállaljuk és mivel szakmai egységet szeretnénk mutatni, minél több egyházi iskola csatlakozását szorgalmazzuk” – idézi a felhívás szövegét a Librarius.

A január végi tanársztrájkhoz sok egyházi intézményből csatlakoztak, de a sztrájkolás jogi ellehetetlenítése miatt indult polgári engedetlenséghez eddig csak elvétve. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek