Veszélyben a környezet, orosz találat ért egy kijevi radioaktív hulladék-tárolót, de egy olajtárolót és gázvezetéket is – videó

Megosztás

Annak tudatában, hogy a csernobili atomerőmű is már az oroszok kezére került, nem túl rózsás a helyzet. Egyelőre nem tudni, mennyire sínyli meg a környezet ezt a háborút.

A Kijevet ért vasárnap hajnali rakéta és tüzérségi támadások során lövedékek hullottak a radioaktív hulladékokat kezelő Radon vállalat telephelyére. Az incidensről a harcok miatt az óvóhelyen tartózkodó őrség számolt be, egyelőre nem tudni, hogy kerültek-e sugárzó anyagok a levegőbe, mert a robbanások miatt már nem működik az automata mérőrendszer. A katasztrófavédelem közlése szerint a találatok ellenére a tárolók épek maradtak.

Az Ukrajnát megszálló orosz hadsereg két jelentős energetikai célpontot is támadott vasárnapra virradó éjszaka.

Kijevtől 40 kilométerre délre rakétákkal kilőttek egy olajtárolót, egy repülőtér mellett. A robbanás akkora volt, hogy Kijevben is világos lett a lángoktól az ég. Hatalmas füst keletkezett, amit messzire visz a szél. A füst mérgező anyagokat is tartalmaz. Az ukrán hatóságok azt üzenték a környéken élőknek, hogy ne szellőztessenek, hogy minél kevesebbet lélegezzenek be a füstből, ami szétterjedt Kijev körül.

Itt egy amatőr felvétel az olajtároló lángolásáról:

Folytatódnak a heves harcok Harkiv körül. Az Ukrajna északi részén fekvő, másfélmilliós, túlnyomó részben orosz anyanyelvűek lakta város továbbra is ellenáll az orosz ostromgyűrűnek. A támadók itt egy gázvezetéket lőttek ki, amely elképesztő hanggal és lángcsóvákkal, gombafelhő alakú füsttel robbant fel:

A hatóságok itt arra kérték az embereket, hogy vizes rongyokkal borítsák be az ablakokat, így védekezzenek a mérgező anyagoktól. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek