Így lett Orbán Viktor megrögzött liberálisból illiberális, oroszellenesből oroszbarát – videó

Megosztás

Érdekes, hogy a Fidesz-szavazókat kicsit sem zavarja, hogy két-három évtized alatt tökéletes ellentétbe keveredett saját magával a miniszterelnök szinte minden fontos témakörben. Tizenöt évvel ezelőtt még az volt a jelmondata, hogy az olaj ugyan keletről, a szabadság azonban mindig nyugatról érkezik. Megrögzött liberálisnak vallotta magát az első Orbán-Horn vitán 1994-ben, most pedig a liberális szitokszó lett nála és a Fidesznél.

Ezt hívják tökéletes köpönyegfordításnak, Orbán a politikai paletta szinte minden szegletét megjárta már, amerről éppen a szél fújt, ahonnan éppen a politikai hasznot remélte, abba az irányba fordult. Szavazóit ez a legkevésbé sem zavarta és zavarja. Lelkük rajta, de több millióan azért így is átlátnak a szitán.

Nézzük például, hogyan vélekedett az oroszokról, a nyugatról, a demokráciáról és a magyarországi viszonyokról 2007-ben és helyettesítsük be mondatait a mostani, 2022-es valóságba. Rájövünk, hogy amitől ellenzékben rettentően igyekezett óvni hazánkat, hatványozottan megvalósította a saját vezetésével onnantól, hogy hatalomra került kétharmaddal. Csak ezt az M1 híradójában sosem fogják így bemutatni, amíg Orbán van hatalmon.

Ne engedjék, hogy a demokráciából demokrácia nélküli többpártrendszert csináljanak és tartsanak ki a nyugatos gondolkodás mellett – többek között ezt üzente Orbán Viktor a fiataloknak 2007-ben.

„Mit tudunk mi üzenni innen a jövőnek, a nálunk fiatalabbaknak? Nos hát először is azt, hogy mi nem azért mutattunk ajtót bizonyos dolgoknak, hogy most meg visszajöjjenek az ablakon. Tehát mi az ajtót a nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak, meg a kommunizmusnak meg ajtót mutattunk. És azt üzenjük a jövőnek, hogy ne engedjék, hogy mindez visszamásszon az ablakon

Azt üzenjük az utánunk jövő generációnak, hogy ne engedjék, hogy abból a demokráciából, amit a mi új nyugat nemzedékünk kiküzdött magának, abból most egész egyszerűen demokrácia nélküli többpártrendszert csináljon. Mert Magyarországon ma éppen a demokrácia lényege, a felelősség meg az elszámoltathatóság hiányzik. Ami maradt, azok az intézmények. Ez egy demokrácia lényegét nélkülöző többpártrendszer, és nem kellene hagynunk kedves fiatalok, hogy ez így legyen. És hasonlóképpen nem kellene megengedni az utánunk következő fiataloknak, hogy miután mi a szovjet rendszer legvidámabb barakkja sorsától megszabadultunk, most a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék Magyarországot. Ezek igen is fontos üzenetek a jövő számára. 

Azt üzenjük innen egyfajta új nyugat nemzedékként a fiatalabbaknak, hogy igen továbbra is tartsanak ki a nyugatos Magyarország mellett, ne engedjék, hogy erről az útról Magyarországot letérítsék. Szeressék, hogy Magyarország egy nyugatos ország, ami azt jelenti, hogy hiszünk az emberi akarat szabadságában, és hiszünk az egymásért vállalt kölcsönös felelősségben, ami elválaszthatatlan része a nyugati kultúrának. Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik. A demokráciát pedig nem lehet felülről irányítani, csak az emberek szívéből nőhet ki, és rendezheti be az élhető magyar életet. 

Boldog születésnapot, Fidesz! 

Köszönöm, hogy itt lehettem!” 

Egy másik apróság, amiben szintén óriási az ellentmondás. Korábban a Liberális Internacionálé alelnöke volt, de most már őrülten antiliberálisnak tartja magát Orbán Viktor. Ez a fajta köpönyegfordítás is tökéletesen rendben van? A Fidesz-szavazók szerint nyilván igen. Nézzünk néhány korábbi mondatot a Fidesztől még liberálisként és hasonlítsuk össze Orbán mostani, ennek teljesen ellentmondó szavaival.

Végül egy igazi csemege 1992-ből, külön érdekesség a 23. perc környékén, ahogy a független állami rádióról és tévéről vélekednek a felek. Az MTVA ámokfutását és a közrádió totális kormánypártiságát látva, 2022-ben megmosolyogtató, ahogy Orbán kritizálta, hogy az akkori kormánypárt emberei túlsúlyban beszélhettek a közmédiában. Amit pedig tíz éve látunk Orbán kormányzása alatt a közszolgálati rádióban és televízióban, az ennek a paródiája is lehetne, de sajnos a valóság.

Ugye ezeket észben tartjuk április 3-án is?

Related posts