Mi lesz Csöbör Katalinnal? A választási bizottság elmarasztalt egy iskolában kampányoló, laptopokat osztogató fideszes képviselőt

Megosztás

A választási bizottság határozatban állapította meg, hogy a Pest megyei fideszes jelölt jogsértést követett el, amikor egy állami program laptopjait osztotta egy szentendrei gimnáziumában, kampányidőszakban. De mintha pontosan ugyanezt tette volna néhány nappal ezelőtt Csöbör Katalin is. A borsodi képviselő-jelölt hölgy is jogsértést követett el, a jelek szerint?

Panaszt tett a Momentum Vitályos Eszter ellen, aki amellett, hogy az EMMI államtitkára, egyben a Fidesz képviselőjelöltje is a Pest-3-as körzetben, így megsérthette a választási szabályokat, amikor a kampányidőszak alatt az egyik állami program laptopjait osztotta egy szentendrei gimnáziumában. A választási bizottság határozatban állapította meg, hogy a fideszes jelölt jogsértést követett el, de a bírság kiszabását már nem tartották indokoltnak.

A Momentum panasza szerint Vitályos magatartását a választópolgárok nem államtitkári munkájával, hanem egyéni jelölti státuszával azonosítják, pedig az iskolai laptoposztogatás nem tartozik a képviselők hivatalos feladatkörébe. Ráadásul Vitályos államtitkárként sem a laptopos program felügyeletéért, sem a végrehajtásáért nem felel közvetlenül, valamint a program végrehajtásához nem is tartozna ünnepélyes átadás, így az ellenzéki párt szerint Vitályos nem a törvények által meghatározott feladatkörében járt el, hanem csak kampányolt egy iskolában. A Momentum felvetette azt is, hogy a Klebelsberg Központ elnöke jogtalan előnyt biztosított a Fidesz jelöltjének, amikor az átadón megjelent mellette.

választás bizottság kedden megállapította, hogy a kampányidőszakban Vitályos szereplése nem elválasztható a kampánytól és az őt jelölő párttól. „Tevékenysége kampányidőszakban az átlagos választópolgár számára elsődlegesen politikai célú, kampánycélú megjelenésnek tűnhet, és a választópolgárok számára csak másodlagos jelentőségű, hogy államtitkári vagy országgyűlési minőségében jelent meg az adott eseményen”. Megállapították, hogy Vitályos megsértette a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét. A szereplésével sérülhet az esélyegyenlőség, mivel olyan szereplési előnyhöz jutott, ami a többi jelöltnek nem áll rendelkezésére.

Ugyanakkor a bizottság nem szabott ki pénzbírságot Vitályosra. Elegendőnek ítélte, ha csak megállapítják a jogsértés tényét, és eltiltják a fideszes jelöltet a további jogsértéstől. (444.hu)

Egyébként például Kiskunhalason és Szekszárdon is a fideszes jelölt osztotta ki a laptopokat a diákoknak, ahogy természetesen Csöbör Katalin is ugyanezt tette néhány nappal ezelőtt Miskolcon. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Related posts