Ungár: Kérem jobboldali honfitársaimat, ne szeressék ennyire a Kremlt, ők sem szeretnek minket!

Megosztás

Az ellenzéki politikus rámutatott, hogy ha a Fidesz oldalán szavazó emberek csak pontosan ugyanannyi szkepszist alkalmaznának a nagy Oroszországgal, mint a Nyugattal szemben, máris sokat tisztulna a kép. A “népszuverenitás” tekintetében például óriási a kettős mérce Putyinékkal.

Ungár Péter Facebookon közzétett jegyzetét változtatás nélkül közöljük.

“Magyarország töretlenemének van egy ezer éve változatlan alaptulajdonsága, hogy hol helyezkedik el az ország földrajzilag. Szláv és germán népek által körülvéve, a Nyugat-Kelet (német-orosz) konfliktusok másodlagos felvonulási útvonalában. Sokan azt tanították nekem a kilencvenes évekről, hogy a Délszláv háborúkkal valóban nem foglalkoztunk eleget. Hogy mint a strucc a homokban megengedhettük magunknak, hogy ne foglalkozzunk vele. Hogy hiába lehetett Szegeden hallani, hogy bombáznak, könnyebb volt úgy tenni, mint semmi sem történt volna. Nem lehet tudni, hogy most meglesz-e ez a luxusunk.

Az elmúlt napok eseményei rendkívül bonyolultak. A tegnapi este és a mai nap, hogy pontosan mit hoz nem lehet tudni. Az biztos, hogy Vlagyimir Putyin a tegnapi beszédében többször megnevezte Magyarországot. Néztem, amikor tegnap beszélt, nem értettem az egészet, sokat kopott az amúgy sem tökéletes orosztudásom. De azt értettem belőle, hogy a hideg számítás, az egyértelmű cinikus hazugságok mellett, ott volt a tényleges vágy az elégtételre, hogy Oroszországot tényleg kifosztotta a Nyugat 1990-ben.

Sok honfitársuknak az 1990-es évek elején traumát okozott, hogy a Nyugat nem olyan, mint amilyennek ők elképzelték. Hogy nem volt mindenben hazug a szovjet propaganda, hogy a Nyugat sokszor álszent. Idegesíti és idegesítette őket, hogy a Nyugat hazugságai sokszor hatalmi érdekeket álcáznak. Ezeket szeretik leleplezni. De a csalódásuk és dühük oda vezetett, hogy Oroszország irányába már semmit sem kérdőjeleznek meg. A tegnapi eseményeknél a „szakadár” megyék „akarata” népszuverenitás. Hogy a népszuverenitásra hivatkozó Kreml, hogy tekint a népszuverenitásra Moldovában, Dagesztánban vagy Csecsenföldön már nem fontos.

Hogy a népszuverenitást szlogenként használó Kreml nem engedi, hogy az orosz nép szuverenitása teljesen érvényes legyen az orosz politikai folyamatokra (ezért kérek egy eufemizmus díjat), az szintén nem gond. Én annyit kérek jobboldali honfitársaimtól, hogy Oroszországgal szemben is használjon legalább annyi egészséges szkepszist, mint a Nyugattal szemben. Nem kell több. Annyi is elég így kezdetben.Cserébe én azt tudom ígérni, hogy mindig marad az ellenzéki oldalon ember (vannak rajtam kívül is), akik el fogják mondani, hogy akármit is csinál Vlagyimir Putyin az orosz nép egy csodálatos nép hatalmas teljesítménnyel és az orientalista lenézésük megvetendő.

Kérem ne szeressék a külföldet! Ne szeressék a Kremlt! Ők sem szeretnek minket.”

Kapcsolódó cikkek