Megjött Németország válasza az oroszok lépéseire

Megosztás

Olaf Scholz német kancellár kedd délben az ír miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót a találkozójuk után Berlinben.

A német kormányfő itt közölte: kormánya felfüggeszti az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyezésének folyamatát. Azt nem mondta meg, hogy ez a felfüggesztés meddig tart, de világossá tette, hogy “eltart egy jó ideig”, mire újraindulhat a folyamat – írja a 444.hu.

Az Északi Áramlat 2 egy hosszú évek óta készülő tengeri vezetékpár, ami Oroszországból közvetlenül vinne gázt Németországba, 55 milliárd köbmétert évente – hogy ez mekkora mennyiség, azt jól jelzi az, hogy Magyarország például évente 4,5 milliárd köbmétert vesz csak a Gazpromtól. A vezeték párja már régóta üzemel, az ugyanekkora kapacitású Északi Áramlat 1. Ha a két áramlat egyszerre működne, Oroszországnak már nem lenne szüksége arra, hogy Ukrajnán keresztül exportáljon földgázt az EU irányába.

A vezeték megépítésének fő értelme orosz szempontból éppen az volt, hogy ne tudjon az ukrán kormány zsarolni a tranzitdíjjal vagy a tranzit elzárásával. Pont az ukrajnai tranzit pótolhatatlansága lehetett az egyik oka, hogy Oroszország nem indított eddig átfogó háborút Ukrajna ellen, mert bizonyos szállítási kötelezettségeit nem tudta volna teljesíteni az ottani vezetékek nélkül.

Kapcsolódó cikkek