Ukrajna elküldte Magyarországnak, hogy mire lenne szükség

Megosztás


Magyarország, mint szomszédos ország fontos volt és az is marad számunkra – mondta az Azonnalinak adott interjújában Nepop Ljubov, Ukrajna Magyarországi Rendkívüi és Meghatalmazott nagykövete. Az interjú február 21-én, hétfőn készült, vagyis azelőtt, hogy az orosz csapatok bevonultak volna a kelet-ukrajnai szakadár területekre.

A nagykövet arról is beszélt, hogy a háborúban Ukrajna nemcsak saját területét, hanem egész Európát védi a nyugati értékek előretolt védoszlopaként. Ehhez hozzátette, hogy “talán néhányan Európában szeretnének ma kimaradni a konfliktusból, de nincs ilyen szerep a lehetőségek között.

Partnereink most dönthetnek arról, hogy támogatják-e Ukrajnát, és ezzel megvédik saját értékeiket, vagy az agresszor oldalára állnak – talán nem hangosan, hanem hallgatással.

Ljubov szerint, ha Ukrajna 2014-ben a NATO tagja lett volna, a Kreml soha nem merte volna megtámadni őket.

Ezért Ukrajna NATO-tagsága nemcsak Ukrajna, hanem a Nyugat számára is biztonsági garancia

– vélte.

Arról is beszélt, hogy átadták a magyar félnek a védelmi képességeik erősítésére vonatkozó igények listáját is.

Ez egy nagyon széles lista, amely tartalmaz különböző kaliberű lőszereket, védősisakokat és golyóálló mellényeket, különböző katonai felszereléseket, beleértve a pilóta nélküli légi járművek elleni védekezési eszközöket, optikai megfigyelő eszközöket, digitális kommunikációs eszközöket, speciális egészségügyi járműveket és még sok mást. A listán szerepelnek a nem halálos katonai-technikai segítségnyújtás eszközei is: katonai élelmiszercsomagok, mobil konyhák, sátrak, hordozható víztisztító állomások, dízelgenerátorok, stb. Megértjük, hogy minden országnak más lehetőségei vannak, és reméljük, hogy Magyarország is megtalálja a lehetőséget az ilyen jellegű segítségnyújtásra

– mondta a nagykövet.

Kapcsolódó cikkek