Kivágták a bálványfát a miskolci kormányhivatal elől, beteg volt, ezért balesetveszélyessé vált

Megosztás

Hamarosan új fát ültetnek a helyére még az idei évben.

Szombat reggel kivágták a szakemberek az Uitz Béla utca és a Csizmadia-köz sarkán álló fát – tudósított a Minap.hu. Erre azért volt szükség, mert az odvas és beteg állapotából adódóan balesetveszélyessé vált. A helye azonban nem marad túl sokáig üresen, hiszen oda új fát tervez ültetni az önkormányzat.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai azért vágták ki a fát, mert elöregedett és ehhez több probléma társult. Czifrusz Natália főkertész elmondta: “Három éve a városgazda végzett rajta FAKOPP műszeres vizsgálatot, aminek eredményeiből tudható: a bálványfa már akkor is nagyon rossz állapotban volt. 2021 októberében külső, független faápoló végezte el ugyanezt a vizsgálatot, ami kimutatta: az odvas, korhadt fa mára balesetveszélyes állapotban van, a helyzet megszüntetése érdekében szükséges a kivágás. A dokumentumok alapján a városháza az engedélyt is megadta erre a Városgazdának.”.

Arról is esett szó, hogy helyére rövidesen új fa kerülhet. A főkertész szerint “természetesen pótoljuk a fát, erre több szakmai javaslat is készült, terveink szerint még ez év tavaszán, de legkésőbb az ősz folyamán kerül sor az új fa telepítésére”.

Elsősorban az épület homlokzatához és a terület adottságaihoz igazodva oszlopos növekedésű, kevésbé terebélyes fajtákban gondolkodtak, így két nagyon jó várostűrő képességű faj különleges fajtáira esett a választás: ennek megfelelően oszlopos páfrányfenyő vagy oszlopos arany bükk kerülhet az öreg bálványfa helyére.

Kapcsolódó cikkek