A magas olajár nyertese a MOL, ezermilliárdot is meghaladó, rekord eredményt ért el a cég

Megosztás

Az utolsó negyedév apróbb megtorpanása ellenére sikerült ezt felmutatnia a vállalatnak. Mint látjuk, nem mindenkinek volt bosszúság a magas benzinár, sőt.

Az üzemanyagárstop 10 százalékkal vetette vissza az utolsó negyedév eredményét a fogyasztói szolgáltatások üzletágában, összességében így is jóval a korábban kitűzött cél felett zárta az évet a cégcsoport.

2021-ben elérte a 3,531 milliárd dollárt a Mol-csoport újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja (vagyis kamat- és adófizetés, illetve amortizáció előtti eredménye), ez forintban 1071,9 milliárdos eredményt jelent – közölte a társaság éjfél után. Ez a szám meghaladja a 3,2 milliárd dolláros, megemelt éves célkitűzést, miközben az utolsó negyedéves EBITDA 947 millió dollárral több mint kétszerese az egy évvel korábban elértnek.

2021. negyedik negyedévében jelentősen nőtt a Mol-csoport mindkét alapvető szegmensének az eredménye. A kutatás-termelés (upstream) EBITDA-ja 184 százalékkal haladta meg a 2020-as mélypontot, ez a Brent olajár 70%-os emelkedésének és az előző évihez képest 3,5-szer magasabb gázárnak tudható be. A vállalatcsoport éves olaj- és gáztermelése a csoportszintű céllal összhangban 110 millió hordó felett maradt, beleszámítva az azerbajdzsáni ACG hozzájárulását is.

A feldolgozás és kereskedelem (downstream) üzletágban 165 százalékos a növekedés, ennek hátterében a magas finomítói és petrolkémiai árrés áll. Tíz százalékkal csökkent ugyanakkor az utolsó negyedévben a fogyasztói szolgáltatások üzletág EBITDA-ja, amit a Mol két fontos piacán, Magyarországon és Horvátországban is bevezetett üzemanyagárstop magyaráz. Az egész éves eredmény így is 19 százalékkal nőtt ebben a szegmensben.

Az egyszerűsített szabad pénzáram megháromszorozódott 2020 óta, és 1,988 millió dollárt (599,9 milliárd forintot) tett ki. Ezzel az eredménnyel a Mol képes finanszírozni mind a folyamatban lévő, mind pedig a tervezett transzformációs projektjeit – áll a cég jelentésében. 2021-ben a cég 16 töltőállomást szerzett Szlovákiában és 120 OMV töltőállomást Szlovéniában. 2022 első negyedévében pedig 417 Lotos töltőállomás felvásárlását jelentette be a vállalatcsoport Lengyelországban. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek