Szilágyi Szabolcs: Vagy visszatérünk a rendszerváltáskor megkezdett irányhoz, vagy visszamegyünk a tanácsrendszerbe

Megosztás

A borsodi 1-es választókerület ellenzéki képviselőjelöltje szerint ez a tétje Miskolc számára az áprilisi országgyűlési választásnak.

“Nagyon mélyen egyelőre nem tudunk belemenni a részletekbe, hiszen még tervezés alatt áll a költségvetés, de az már most látszik, hogy a 2021-es szigorú és takarékos gazdálkodás ellenére is egy igen jelentős, több mint 6 milliárd forintos „lyuk” tátong az idei költségvetésben” – mondta el Szilágyi Szabolcs a Minap.hu-nak adott interjúban az idei költségvetési tervezet kapcsán. A megyei 1-es választókörzet ellenzéki jelöltje hozzátette:

“A gépjárműadó elvonása 450 millió forintos bevételkiesést jelent az önkormányzatnak. A helyi iparűzési adó „lefölözése” pedig 1,6 milliárddal rövidíti meg a miskolci kasszát. Sorolhatnám még, a vége az, hogy a 3 milliárd forintot is bőven meghaladja a bevételkiesés. És akkor a többletkiadásokról még nem is beszéltünk! Az energiaárak emelkedése, az infláció, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése összességében újabb bő 3 milliárddal terheli meg a büdzsét. Hogy miből fogjuk kigazdálkodni ezt a több mint 6 milliárd forintos hiányt, hogy legalább a 2021-es szintet tartani tudjuk, azt egyelőre nem látjuk.”

Szilágyi hangsúlyozta: a városvezetés a spórolást magán kezdte el, hiszen nem szavazták meg a polgármester és az alpolgármesterek illetményének növelését. “Érdekes, hogy a fideszes képviselők mintha elaludtak volna, merthogy ők nem nyomtak gombot a szavazásnál” – jegyezte meg. Később kijelentette: “Miskolcnak azért nagyon fontos a mostani választás, mert eldőlhet, hogy visszatérünk a rendszerváltáskor megkezdett irányhoz, vagy pedig visszamegyünk a tanácsrendszerbe.”

Az interjúban megszólalt a 2-es választókerület ellenzéki képviselőjelöltje, Varga László is megszólalt: “A megszorítások által kiesett bevételek a hétköznapi élet szervezéséből hiányoznak: többször le lehetne nyírni a füvet, jobb lehetne a járda, sűrűbben járhatna a busz. Ma már fideszes városvezetők is elismerik, hogy nagy a probléma, és újra kellene definiálni, milyen feladatai vannak egy önkormányzatnak, azokat milyen forrásokból látja el, és hogy lehetne ezt az egészet jól működtetni.”

“Újra kell definiálni, milyen forrásokból gazdálkodik Miskolc” – mondta el később. “Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje legutóbbi miskolci látogatásán mindenesetre ígéretet tett arra, hogy a kormányváltás után visszakapja a város a közösségi közlekedés állami támogatását, és megteremtik a megfelelő adóbevétel-környezetet az önkormányzatok számára. Például visszakaphatják a gépjárműadó-bevételeket” – nyilatkozta Varga, majd hozzátette:

“Van programunk, amit végre akarunk hajtani, de ilyen körülmények között nagyon nehéz. Azt szeretnénk, hogy az a politika érvényesüljön Magyarországon, ami kimondja: nem szabad az embereket büntetni. Be kellene fejezni ezt a hadjáratot.”

Forrás és további részletek: Minap.hu

Kapcsolódó cikkek